digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Evet aynı şeyleri ifade ediyoruz.
Benim için satıcılar organize şekilde fiyatları manipüle etmedikleri sürece serbest piyasanın en serbest hali doğru fiyatı ortaya çıkarır.
Bir bölgede fahiş fiyatla satış yapan bir işletme çıkarsa bu başka girişimcilere yakınına bir işletme açıp müşterilerini çalmak için fırsat verir.
Ama işletme o fiyattan satış yapıp müşteri kaybetmiyorsa o zaman mesele işletmenin fiyatı değil o fiyatı fazla bulan müşterilerin işletmenin hedef müşterisi olmamasıdır...
Çünkü yanlış fiyatlama bir işletmeyi batağa götürecek en önemli hatalardan biridir.
Fırsatçılık organize olarak yapılmıyor her zaman, çoğu zaman bölgesel olarak yapılıyor. Misal havalimanları ve terminaller bana hep fırsatçılık yuvası gibi gelmiştir. Bir suyun markette 5 lira olduğunu bilirsin, bir cafe de en fazla 20 lira, çok elit bir mekanda 50 lira olduğunu bilirsin ama havalimanında 100 lira olunca ne oluyoruz diyor insan. Temmuz ayında 81 liraya su diye haber yapılmıştı üstelik 330 ml küçük şişeler yani büyüğü olsa kaç olacak kim bilir. Yazlık yerlerde örneğin plaj girişlerinde çok oluyor bu, ıssız ilçelerde örneğin Şile de kamp yapacaksın yol üzerinde doğru düzgün dükkan yok, olanlar da üzerine sağlam eklemeler yapıyorlar çünkü bölgenin tekeli olmuşlar. Misal çekirdeğin paketi 10 lira, Yeşilköy sahile in seyyarlarda 30 lira, sahile en yakın işletmelerde 20-25 liraya bulursun.

Dediğin rekabet mantığında da büyük zincir işletmeler bazı şubeleri için zararı göze alır, tabela değeri için yapılır genelde mesela x börek zincirinin atıyorum 300 şubesi var, şubelerden birinin hemen yan dükkanına küçük bir börekçi geldi bu zincirin çeyreği fiyatına satıyor ve zincire giren pek yok, sadece o dükkan özelinde zarar etse bile orayı kapatmıyorlar. Zincirlerde genelde aynı fiyat politikası olduğu için aman bu şubede fiyat kıralım, zarar etmeyelim mantığı da gütmüyorlar yani satılmazsa zarar eder fiyat indirir söylemi de bazı durumlarda geçerli değil, çok fazla değişken var.