Yaklaşımlarımız benzer fakat sen elitist yaklaşıyorsun ve serbest piyasanın en serbest halini savunuyorsun, ben ise bir malın ederi ortalama olarak bu aralıktadır, üzerinde ise işletme ismini satıyordur diyorum, yorumlarda maliyet hesabı yapılmış buna karşıyım, adam maliyetini çıkarmak için bu fiyatı koymuyor, senin dediğin elitist sebeplerden ötürü, ismini sattığı için, daha az satıp daha az yorulup daha elit kitleye hitap edebilmek için bunu yapıyor diyorum, maliyeti ile alakası yok, boşuna personel gideri, vergi, kira vs. hesaplamayın diyorum. Gazete değil bu sonuçta üzerinde fiyatı yazsın veya sigara değil ama adamların maliyeti yüksek kirası yüksek diye de hesap yapılmaz yani, 200 bin kira ödediği cadde üzeri dev bir işletme o kirayı günde çıkarır, olay maliyetle ölçülemez. Bu fiyata satmasın, kimse de almasın demiyorum, çok çok yüksek kar marjı koyuyorlar diyorum. Haklı mı haksız mı ona tüketici karar verir, gitmeye devam ediyorlarsa yani bir talep varsa da istedikleri gibi fiyat koyarlar, zam yapınca kimse ses çıkarmıyorsa sorun yok, almaya devam edildikçe adamlar zarar etmiyorsa fiyatı yüksek tutmak onların tercihine kalmış sonuçta tekel değil bu, illa bu böreği isteyen daha alt kalite malzemeler ile daha alt kalite bir semtte daha alt kalite hizmet ve fiyat politikası ile bu ürüne erişebilir. O alt kalite işletmelerde de kar marjı böyle %800 gibi astronomik olmaz ama, umarım kendimi ifade edebilmişimdir.
Evet aynı şeyleri ifade ediyoruz.
Benim için satıcılar organize şekilde fiyatları manipüle etmedikleri sürece serbest piyasanın en serbest hali doğru fiyatı ortaya çıkarır.
Bir bölgede fahiş fiyatla satış yapan bir işletme çıkarsa bu başka girişimcilere yakınına bir işletme açıp müşterilerini çalmak için fırsat verir.
Ama işletme o fiyattan satış yapıp müşteri kaybetmiyorsa o zaman mesele işletmenin fiyatı değil o fiyatı fazla bulan müşterilerin işletmenin hedef müşterisi olmamasıdır...
Çünkü yanlış fiyatlama bir işletmeyi batağa götürecek en önemli hatalardan biridir.