İyi de hocam isim yapmak da bir katma değer.
Adamın malına dükkanına rağbet varsa, kısıtlı 10 masasını ve çıkardığı 30-40 kilo böreği en yüksek fiyatı verenlere satmak ister.
Bir tüccar isim yaptıktan sonra satabiliyorsa kar marjını en yükseğinden koyarak malını hizmetini fiyatlar.
Nasıl müşteri ucuzunu almak istediğinde fırsatçı olmuyor kendi karını düşünüyorsa esnaf da satabileceği en yüksek fiyatı çekip karını maksimize etmek ister.
Eğer fiyatını satamayacağı kadar yüksek bir rakama çıkarırsa müşteri kaçar, mal elinde kalır ve sonunda batar.
Eğer 100 liraya kürt böreği varsa müşteri 250 liraya satan adamdan hesap sormak yerine 100 liraya satana gidecek.
Ben sabit gelirlilerin sürekli fiyatlardan şikayet etmesini anlamıyorum.
120 liraya varken 250 liraya börek satan adam varsa müşteri gider 120 liralık börek satan yerden alır.
Başka yerde 120 lira sen nasıl 250 liraya satarsın deme hakkımız yok.
Çoğu zaman bir işletmede fiyatlama müşteri seçmek için bile yapılır.
Fiyatını 120 liradan 250 liraya çıkardığında dükkana giren müşterilerin giyimi, kuşamı, sosyo-kültürel düzeyi bile farklılaşır.
Adam 100 liradan 50 kilo satacağıma 250 liradan 20 kilo satarım daha az yorulurum, daha iyi müşteriler ile muhatap olurum diyebilir.
Piyasada fiyat alternatifi varken bir mağazayı ya da tüccarı pahalıcı olmakla suçlamak anlamlı değil.
Yaklaşımlarımız benzer fakat sen elitist yaklaşıyorsun ve serbest piyasanın en serbest halini savunuyorsun, ben ise bir malın ederi ortalama olarak bu aralıktadır, üzerinde ise işletme ismini satıyordur diyorum, yorumlarda maliyet hesabı yapılmış buna karşıyım, adam maliyetini çıkarmak için bu fiyatı koymuyor, senin dediğin elitist sebeplerden ötürü, ismini sattığı için, daha az satıp daha az yorulup daha elit kitleye hitap edebilmek için bunu yapıyor diyorum, maliyeti ile alakası yok, boşuna personel gideri, vergi, kira vs. hesaplamayın diyorum. Gazete değil bu sonuçta üzerinde fiyatı yazsın veya sigara değil ama adamların maliyeti yüksek kirası yüksek diye de hesap yapılmaz yani, 200 bin kira ödediği cadde üzeri dev bir işletme o kirayı günde çıkarır, olay maliyetle ölçülemez. Bu fiyata satmasın, kimse de almasın demiyorum, çok çok yüksek kar marjı koyuyorlar diyorum. Haklı mı haksız mı ona tüketici karar verir, gitmeye devam ediyorlarsa yani bir talep varsa da istedikleri gibi fiyat koyarlar, zam yapınca kimse ses çıkarmıyorsa sorun yok, almaya devam edildikçe adamlar zarar etmiyorsa fiyatı yüksek tutmak onların tercihine kalmış sonuçta tekel değil bu, illa bu böreği isteyen daha alt kalite malzemeler ile daha alt kalite bir semtte daha alt kalite hizmet ve fiyat politikası ile bu ürüne erişebilir. O alt kalite işletmelerde de kar marjı böyle %800 gibi astronomik olmaz ama, umarım kendimi ifade edebilmişimdir.