ejder126 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar arkadaşlar bugün @BetaHouse; bir sohbetim oldu bankaların faizi hakkında konuşurken kredi çekmek günah mı demeyi bırakın araştırmalarıma göre bankada çalışan veya müşteri temsilcisi olmak bile günah insanların alın teri ile kazandığı para nasıl günah oluyor diye düşündüm sizlerin bu konuda fikriniz nedir
Agnostik bir görüşe sahibim ama islamın ne dediğini çoğu inanandan iyi biliyorum.
Kendi kafasına göre islam yaşamak isteyenler için helal ve haramlar esnetilebilir.

Ama islamın bin senedir uygulanan klasik yorumuna göre faiz tartışmasız haramdır.
Yine hemen hemen bütün alimlerin üzerinde ittifak ettiği konu kuranda haramlarla ilgili ayetlerde sakınmak, uzak durmak, yaklaşmamak fiilerinin kullanmasıdır.
Yani haramı sadece işlememek değil, haramdan ve harama giden yollardan uzak durmak emredilmiştir.

Bu nedenle sadece haramın kendisini engellemekten öte, harama götüren tüm yolların kesilmesi hedeflenir.
İçki satan da içki içen gibi harama giden bir yola neden olduğu ve haramdan uzak durmadığı için haram işlemiş gibi kabul edilir.
Faiz veren bir bankacılık sisteminde çalışanlar da bu faiz sisteminin devamını sağladıkları için faiz yiyenler faiz verenler gibi haram işlemiş sayılırlar.

Yine alkol ile ilgili bir hadiste çoğu haram olanın azı da haramdır denmektedir.
Bu da faizin çoğu haram azı normal, içkinin çoğu haram kararında içilirse bir şey olmaz gibi savunmaları boşa düşüren bir hadistir.

Yani sadece islama tarihselci bakan, yani helal haram ve ayetler o dönemin araplarına göre indi artık devir değiştir farklı yorumlanmalı diyenler bu konuyu tartışabilir.
İslamın klasik mezheplerinden birinde olanlar için bu konu tartışılmaz.