Çok basit yöntemlerle çözümü bulabilirsin;

1. Az yemleme ( balık fazla yemden ölür, az yemden ölmez ) su berrak değil ise sebep olabilir
2. Fazla su değişimi yapma akvaryumun küçük o balıklar zaten yetersiz %30 1 haftada bir değişim
3. Çikletler tuza ihtiyaç duyarlar eğer miktar ölçemiyorsan kaya tuzu kullanma 2-3 değişimde 1-2 tane atabilirsin şart değil
4. renkli boncuk, boyalı dekor, kalitesiz yem kullanmayın.
5. Litreniz küçük balıklardan biri eğer baskınsa ve öbürünü kovalıyorsa etken olabilir özellikle eş tutmuş ağzı yumurta dolu ise bu o kadar küçük litrede diğerini ittirdiği için problemdir.
6. 50 cm dediğiniz yerli plastik kapak üretim eni boyu küçük olan ise tahmini 30 litredir, küçük akvaryumun dengesi daha çabuk bozulur. Filtrenizi pek anlamadım ama iç filtre veya askı, şelale gibi filtreler kullanabilirsiniz. Onları yıkarken musluk suyu ile değil akvaryum suyu ile yıkayın derler faydalı oluşan bakteriler ölmesin diye ama ben o kadar gerek duymuyorum onun yerine filtre yıkama ile akvaryum suyu değişme gününü aynı yapmazsanız sorun olmayacaktır.

Ayrıca ısıtıcı kullanmıyorsanız bir termometre ile ölçüm yapmanızı öneririm. Kullanıyorsanız kalibrasyon problemleri vardır ısıtıcı 25 ayarladığınızda mesela güvenilir bir termometre kaç gösteriyor diye test edilir termometre o anda 27 diyorsa ısıtıcınız -2 ye göre ayar çekmeniz gerekir.