Forumdaki bazı arkadaşlara vizyon ve saygınlık kazandırmak adına düzgün ticaret yapma hususunda bazı şeyleri hatırlatmak istiyorum.
- "Satılan mal geri alınmaz" / "Değişim var, iade yok" saçmalığı
Kanunları devlet koyar kardeşim. Kafana göre böyle kurallar koyamazsın. Ha, sattıktan sonra erişim engelini kaldıramayacağın bir dijital ürün olur, veya iç çamaşır gibi kişisel hijyene dayalı bişey satarsın; amenna, o zaman iade olmasın. Onun dışında, sattığın mala/hizmete ve satış yöntemine göre değişmekle beraber müşterinin 10/14/15/30 gün iade hakkı vardır.
- Kurumsal Yapı ve Ödeme Yöntemleri
3-5 bin liralık hizmet satıyorsun. Ne düzgün bi websiten var, ne adresin-telefonun belli, ne sanal posun var, yasal mısın değil misin belli değil.
Git düzgünce şirketini aç, sitende adını sanını, resmi bilgilerini yaz ki bilelim kim olduğunu.
İletişim için +44 le başlayan sanal numarayla WhatsApp'tan yazan mı dersin, Telegram dışında iletişim yöntemi kullanmayan mı dersin.
Parayı Papara hesabına veya ibana "açıklamasız" isteyeceğine bi sanal pos kur da güvenelim. En azından biliriz bi arada sana kefil olan 3. bi taraf var.
(Forumda 100-200 liraya yapılan ufak tefek işlerden bahsetmiyorum. O işlerde bu tip şeylere dikkat etmemek normal. Ama büyük çaplı bi iş kurup, pahalı hizmetler verip bunlara dikkat etmeyecekseniz yapmayın. Yapıyorsanız da en kötü bi Shopier mağazası açın, iş için kullandığınız bi cep telefonunuz falan olsun.)
- Üslup ve tavır
Adamı tanımıyorum etmiyorum, hemen senli benli olmuş. Bacanağıyla konuşur gibi lakayıt tavırlar... Usturuplu olmak bu kadar zor olmamalı. Herkesin nazını çek de demiyorum. Ama bazı insanlar seninle sadece iş için konuşuyor. O işi yapmasan muhatap olmayacak. Herkes senle aynı kültür seviyesinden gelmeye de bilir. Bunda bi ayıp yok, adama hitap etmiyorsundur, alınmayacaksın. Ha yeri gelir senin de prensiplerin olur, veya sen de karşı taraftan haz almayabilirsin. Çağrı merkezi elemanlarının olumsuz şeyleri bile nasıl kibarca bir şekilde söyledikleri aklına gelsin. En azından karşı taraf bunun kişisel değil işin işleyişiyle alaklı bir prensip olduğu izlenimine kapılır.