- Bizim milletimiz fırsatçıdır : Doğru - Fakat denetlemesi gereken devlettir ekonomideki hataları birilerine fırsatçı diyerek üstünü kapatamazsın. Sen evin kapısını açık bırakırsan hırsız bugün girmese yarın bir gün girer değil mi ? Hırsız suçlu ama senin hiç mi suçun yok. Bu tüm dünyada böyledir.
- Konutlar için düşük faizli krediyi kafana göre veremezsin verirsen eğer fiyatlar artar sonra suçu yine halkı fırsatçı ilan etmekte bulursun. Krediyi uygun şartlarda vermen gerekiyor.
Örnek veriyorum : Kiralar çok yüksek nasıl düşürürsün ? Arzı artırarak değil mi ? Yeni ev sayısı artmalı. Bunu'da ekonomiyi çok zorlamadan nasıl yapacağını devlet planlar. Bunun yerine maaşları artırayım yada ne bileyim kiracılara kira desteği vermeye kalkayım dersen kiralar daha artar. Çünkü talep fazlayken para miktarının artmasının bir anlamı yok. Enflasyonu hiç katmıyorum bile.
Hayır tüm dünyada denetlemek zorundasın. Kötü yönetim ve denetim müslüman ülkelerinde nelere sebep oluyor bakın görün. Tüm mesele iyi planlama ve denetlemede. 8 milyar insanın hepsinin dürüst mükemmel bir insan olmasını bekleyemezsin. Yabancılarda ülkemizde ticaret yapıyor.
Kısaca stabil öngörülebilir bir ekonomi ile çözülecek konular bunlar. İnsanlar önünü göremediğinde kendini korumak için ne yapacağını şaşırırlar. Dolar bugün 1-2 Lira artsa , dahada artacak diye dolar almak için döviz bürolarına koşar millet , siz bu insanları çekin kenara sorun %95'i fakirdir 3 kuruş parasını korumaya çalışır sen bu insanlara fırsatçı desen ne olur demesen ne olur.
Bizim milletimiz
"fırsatçı" siz bunu kabul edin ya da etmeyin bizim milletimiz kadar fırsatçı bir millet daha dünyada yoktur.
Devlet hangi birisini denetleyecek? İkinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçmeyecek, geçerse şu kadar ceza diyorlar, bi bakıyorsun adam 970.000 tl yazdığı fiyatı 97.000 tl yazıp, işi özelde çözmeye çalışıyor.
Bak devlet piyasayı düzeltmek için bir adım atıyor ama vatandaş ahlaksız olduğundan yine bir çakallık yaparak yasayı delip geçiyor.
Bir milletin ahlak düzeyi ne kadar yüksekse, kurallara uyması da o kadar yükselir. Diğer ülkelerden örnekler vermeyeceğim, gözümle görmediğim bişey hakkında konuşmak bana doğru gelmiyor.
Yani işin özeti devlet bir yasa çıkarıyor halk bir yolunu bulup onu deliyor, devlet denetliyor, bizim millet yine kılıfına uyduruyor, devlet ne yaparsa yapsın, ahlaksız bir toplum onu her zaman aşacaktır, kendi çıkarına göre kullanacaktır.