3D Yazıcılar geleceğin teknolojisidir. Ben dahil bu sektörde ekmek yiyen birçok arkadaşımız bulunmaktadır. Yaklaşık 3.5 senedir bu işi yapıyorum, benden daha uzun süredir bu işi yapan abilerim var.
Ancak ne yazık ki bu işte de çok sahtekarlıklar dönmektedir. Bunlar konusunda sizleri bilinçlendirmek isterim.
Öncelikle kısa bir özet ile piyasada en çok kullanılan filamentlerin hammaddeleri :
PLA : - Hammaddesi mısır nişastasıdır
- Tamamen organiktir
- Baskısı en kolay alınan filmanenttir.
- Baskı sonrası ısı dayanımı en fazla 45 derecedir. 45 Derece üstünde kendisini bırakır ve ısı dayanımı yoktur.
- Genelde figür + Masa süsleri + kek kalıbı + kısacası ısı görmeyecek işlerde kullanılır.
ABS :- Endüstriyel bir filamettir
- Hammaddesi petrol türevi plastiktir.
- Baskısı en zor filamentlerden birisidir
- Baskı sonrası ısı dayanımı 100 dereceye yakındır. Genelde 95 derece üstü kendisini bırakır. Isı dayanımı yüksek hafif esneklik payı vardır.
- Genelde otomotiv parçaları, makina parçaları, ısıya ve dirence karşı parçalar üretimi için kullanılır.
TPU : - Esnek filamenttir.
- Hammaddesi termoplastik tir.
- Baskısı için özel donanımlı yazıcılar gereklidir.
- Açıkcası ısı dayanımı abs ye yakındır. Genelde 85 derecedir.
- Lastik tarzı esneyen filamenttir.
- Genelde rc tekerleri, lastik botlar gibi üretimde kullanılır. Elbise yapanlar bile var

PETG- Endüstriyel bir filamenttir.
- Hammaddesi petrol türevidir.
- Baskı alması kolay bir filamettir.
- Baskı sonrası yaptığım testlerde en fazla dayanıklılık 65 -70 derece arasındadır. Üreticiler 85 e kadar dayandıklarını beyan etmektedir.
- Genel olarak kullanılabilir.
Piyasada genel olarak kullanılan 4 filament özellikleri yukarıdaki gibidir. Tabi reçine veya diğer baskı türlerine girmiyorum onlar çok ayrı bir dünya.
Tabi filamentlerinde markalara göre kalite farkları bulunmaktadır.
Bir firma 1 kg filamenti 200 tl ye satarken
Bir firma ise 1 kg filamenti 550 tl gibi bir rakama satmaktadır.
Şimdi gelelim bu konu başlığının açıklamasına, 3d Baskıda ne gibi bir sahtekarlıklar dönebilir ?
Dünya genelinde milyonlarca tasarım dosyası bulunmaktadır. Tasarımcılar bunların birçoğunu telif hakkı koymadan paylaşıyor. Bazı tasarımları ticari olarak kullanmakta özgürsünüz.
Bizde bu konuda otomobil sektöründeyiz. ABS Filamentten üretim yapıyoruz.
Yukarıdaki açıklamada da dikkat ettiğiniz gibi otomobil sektöründe ABS filament kullanılması gerekir.
Ancak piyasada ucuza iş yapıp, otomobil parçalarını PLA filamentten üreten sahtekarlar var.
Bunlar pazaryeri güvenini kullanarak insanları kandırmakta ve piyasada hakkıyla işini yapan firmaları zan altına koymaktadır.
Şimdi görsellerle açıklama :
Trendyolda satılan bir araç küllük sürgüsü :
Sıcaklık Şikayeti :
Sizlere bunlar gibi milyonlarca örnek gösterebilirim.
Bizim makinamızın 105 derece tabla + 245 derece nozzlede canı çıkarken, bu arkadaşlar tabla bile açmadan 215 derece nozzle sıcaklığında otomobil parçaları üretiyorlar bizim sattığımız fiyatın 4 de birine pazaryerlerine ürün koyuyorlar.
Bu konuda yeni bilinçlenen bir ülke olarak ise insanlar artık 3d yazıcılara oyuncak gözüyle bakmaya başladı.
3 seneye yakındır kendi aracım için abs den ürettiğim parçayı daha halen kullanıyorum.
Gelin birde işini severek yapan benim ürünlerime bakalım.
Ürünlere müşteri mağdur olmasın diye birde plastik astar yapıyoruz.
Bunlar gibi binlerce örneğim vardır. Her sektörden işini düzgün yapanlara selam olsun (:
Bu konuda dikkat etmeniz konu, 3d baskı yaptırırken parça hammaddesine dikkat etmenizdir.