zekikaynak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Peki hangi alanda fiyatlar 3 katında durdu hocam var mı ülkede fiyat artışı x3'te duran herhangi birşey.. Kredi musluğu kısılmamış olsa mesela insanlara 1338'e hatta daha aşağasına satabildiğin birşeyi sırf insalar krediye ulaşabiliyor diye 1700'e satmak sence normal öyle mi? Bence bu neresinden tutarsan tut ahlaksızca.. Sonra örneğin ben bu forumda kiracıma devletin bana söylediği oradan fazla zam yapmayacağımı söylediğimde ne kerizliğim kaldı ne salaklığım.. Nerden çıkarmışım.. Hani sırf örnek olsun diye söylüyorum.. Tablo ortada fırsatçıyız işte kabul etsekte öyleyiz etmesekte öyleyiz..
Kendinde neden elalemin malına fiyat biçme hakkı buluyorsun hocam?

Piyasası 1 milyon olan arabayı 700 bine satan bulursan ya bu arabanın piyasası 1 milyon ben sana 1 milyon ödeyeceğim diyor musun ki aynı arabaya 1300 isteyene pahalı satıyor diyorsun. .

Sen pazarlık yapıp fiyatı düşürmeye çalışırken serbest piyasa çok iyi de satıcı fiyatı arttırıp daha çok kazanmak istediğinde neden serbest piyasa fazla serbest oluyor.
Elalemin malına fiyat biçme huyunu bırakmalısınız. Herkesin 3 milyona ev sattığı bir mahallede sen 2 milyona ev satmaya kalkarsan araya bir aracı girer anında senden evi 2 milyona alır ertesi gün 3 milyondan satışa koyar. O 1 milyon başkasının cebine girer.

Bir malın alıcısı kaç para ödemeye razıysa piyasası odur. Bir malın fiyatına sahibi karar verir ama ederine alıcılar karar verir. O 1.7 milyonluk arabaya 5.5 milyon yazardan piyasayı yükseltebileceğine mi inanıyorsun? O piyasa ancak 5.5 milyonu veren birileri çıkarsa yükselir. Yani fiyatlar birileri fazla fiyat istediğinde değil, o fiyatı vermeye razı müşteriler olursa yükselir. Ve bir arabaya 5.5 milyon vermeye razı birileri varken o arabayı 1.7 milyona satmak aptallıktır.

Serbest piyasa gerçekten serbest olduğunda taşlar yerine oturur. Başkasının malına piyasa fiyatı biçmeyi kendinden hak görürsen bir gün biri de senin malına emeğine kendi kafasına göre fiyat biçer. Yani serbest piyasa aslında seni korur. Serbest piyasa olduğu için satıcıların rekabete girdikleri ve indirimli aldığın ürünleri görmüyorsun. Çünkü Tek istisnası devletin kartel ve tröst durumlarında fiyat manipülasyonunu engellemesidir.

Bu satıcıları suçlama, aç gözlükük bahaneleri, fırsatçı satıcılar saçmalıkları iktidarın saçma sapan faiz indirme politikasının üzerini örtme çabasıdır. 20 senelik iktidarda olmayan fiyat artışları faiz indirimi başlayınca ortaya çıktı. Çünkü sorun satıcılarda değil iktidarın politikalarındaydı. Aklı başında bir ekonomi bakanı gelip aklı başında işler yapınca fiyatlar normale dönmeye başladı.