Aşağıdaki hususlar konusunda deneyiminiz ve varsa tavsiyelerinizi öğrenmek isterim. Sorun bende mi yoksa durum sizde de aynı mı?
1- Dinamik Metin Reklamları
2020 yılı ortalarında Google Ads klasik metin reklamlarını değiştirerek dinamik reklam metinlerini devreye soktu. Bu araçla bir reklam başlığını sabitleyerek en başta görünmesini vs sağlayabiliyordunuz. Bu aşamadan sonra reklamların görüntülenmesi ve aldığı etkileşim ciddi oranda düştü. Dinamik reklam metinleri, klasik reklam metinleri aracı varken de aktifti ve bu araçla oluşturulan reklamlar düşük performans gösterdiği için pek kullanan yoktu. Sonrasında bir atılımla klasik reklam metinleri aracını Google kaldırdı. Bu aşamadan sonra reklam bütçemiz, %30 daha verimsiz hale geldi. Dinamik metin reklamları artık varsayılan oldu ve bu araçla verilen reklamlar eskisi kadar perforrmans göstermiyor.
2- Google Türkiye Faturalandırması
Google ödeme kimliği Türkiye ile açılınca yatırdığınız tıklama başına maliyetin %35'i kadarını Google devlete ödüyor. Ama açık şekilde belirtilmiyor bu. Yani siz, 1 tıklamaya 1 lira verdiğiniz teklif, 60 kuruş değerinde performans gösterirken, Google size bunu 1 liralık performans olarak gösteriyor. İngiltere ödeme profilli Google Ads hesaplarımla harcadığım aynı parayla daha fazla etkileşim alıyorum.
3- Google Ads Değişen Algoritma
Artık 1 tıklamaya 100 TL bile teklif sunsanız, büyük ihtimalle reklam performansı verimli şekilde olmayacaktır. Çünkü artık reklam verilen bağlantının içeriğine göre Google reklamınızı öne çıkarıyor. (DA PA değeri, site yaşı, backlink trafiği) Site içi ne kadar doluyla reklamınız o kadar öne çıkıyor. Örnek site içinde Ümraniye şeklinde işletme adresi var. Siz İstanbul geneli reklam verdiniz, Google Ümraniye bölgesindekilerine daha fazla reklamınızı göstermeye çalışıyor. Bu durumda lokasyon bilgisi eşleşmeyen veya Ümraniye bölgesinde bulunmayan biri reklamınıza ulaşamıyor. Bu bir algoritma özelliği olduğu için bunu kapatmanın yolunu bulamadım. Bunun için bir açma/kapatma özelliği mevcut değil. 100 liralık teklife karşılık 2 liralık teklif verenin reklamı her zaman en üstte görünüyor.
4- Lokasyon Problemleri
Lokasyon ve yarı çap bazlı konum eklerken, hedef lokasyona km bazlı yarı çap eklerken, harici lokasyona yarı çap bazlı harici lokasyon ekleme özelliği hala yok. Harici lokasyon için sadece şehir adı eklenebiliyor. Bu da belli işletme kategorileri için boş yere para harcamak anlamına geliyor.
8- Hesabı Harcatma Problemi
Eskiden Türkiye geneli, 0,25 krş teklifle bir anahtar kelimeye reklam verilirken, birileri tesadüfen de olsa veya yanlışıkla da olsa reklamınıza tıklar 500 tıklamaya kadar çıkartılırdı tıklamalar. Bu artık pek mümkün değil. Yine reklam bağlantısını tarıyor ve potansiyel kişilere yönelik reklam algoritması devreye giriyor. Bu sebeple reklamınızı gören kişi çok daraldığı için (şehir, ilgi alanı, yaş) tesadüfen reklamnızı gören kişi de azalıyor ve 500 tıklamayı bir kenara bırakın 5 lira teklif sunarak 10 tıklamayı zor alıyorsunuz.
Yukarıda açıkladığım hususlarda, hesap yaşı, harcama geçmişi gibi bir çok şey denedim. Şimdi yeni açılmış bir Google Ads hesabında bu durumların önüne geçmek için fikir fırtınası yapmaya hazırım.
(Ücretli ajans hizmeti aramıyorum. Herkesin yararlanması için herkese açık bilgilere ihtiyacımız var)
Merhaba.
Yazınızda bazı noktalara katılıyorum. Özellikle AB ülkeleri ve hususi ile İngiltere hesaplarından daha iyi performans alınıyor ve bazen yerli hesaptan daha az harcama ile.
Güncellemeler ile alan adı değerlerinden site içeriğine, seo skoruna ve organik arama sonuçlarından ziyaretçi trafiği dikkate alınsa da, ne yazık ki bu seferde google sites devreye giriyor ve günübirlik oluşturulan siteler yine reklamlarla üst sıralarda yer alıyor. Bütçeleri de harcatıyorlar sorunsuz.
Örnek verecek olursak araç kiralama sektörüne bakalım. Ara ara takip ediyorum sürekli üst sıralarda her gün değişen google sites ile reklamlar duruyor.
Kurumsal firmaların reklamları altta kalıyor ama ''ucuz yağın'' peşinde koşanların ilgi odağı siteler hep üstte.
Bu hesapları da kim temin ediyorsa artık, hepsi reklam veren onaylı hesaplar.