Kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemi. İnternet trafiğinden vs. anlaşılamaması için belki canlı yayın ile sizi izlemezler ama ortam dinlemesi yapmak, dosyaları çekmek vs. çocuk oyuncağı. Birçok devlet kurumunda, duyduğum kadarıyla TSK'de, Huawei router'lar kullanılıyormuş. Bunlar çok tehlikeli.
Bunun çözümü devletin iteklemesiyle yerli bir marka yaratılması değil ama en azından yazılım bazında açık kaynak kodlu alternatifler kullanılabilir. Örneğin, AOSP tamamen özgür bir mobil işletim sistemi (Android), OpenWRT de özgür bir router işletim sistemi. Hayattaki tek vizyonu Mercedes almak olan tiplere ihale verileceğine, Alman devlet fonunun yaptığı gibi özgür yazılımlara destek verilebilir. Birçok özgür yazılıma büyük fonlar sağlıyorlar. Örneğin çoğu modern GNU/Linux dağıtımının arayüzü olan (desktop environment) Gnome projesine yakın bir zamanda €1M yatırım yaptılar. Bunları elbette yalnızca hayır amaçlı dağıtmıyorlar; Hem ar-ge tecrübesi ediniyorlar, hem de zaten kullandıkları teknolojileri geliştiriyorlar.
https://foundation.gnome.org/2023/11...nfrastructure/