dostlar selam

öncelikle konumun farklı anlaşılmaması adına bir açıklama ile giriş yapmak isterim. bu konunun amacı şöyle kazanıyorum, böyle yiyorum, mükemmelim gibi bir hava atma, caka satma değildir. yeri geliyor seo konusunda, yeri geliyor hayat konusunda, ama dogru ama yanlış, klavyem döndüğünce tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum. yoksa işiyle, geliriyle hava atacak birisi varsa forumda, o benim haddime değil pek, burada ne adamlar var yanından geçemeyiz =)

konumuza geçelim

geçen sene sonrasında işlerimle ilgili stratejik bir karar vermiştim. Ben mühendis altyapılıyım, hayatımdaki pek çok kararı da sayısal verilere göre yaparım. iş konusunda, her sene bir takım excellerimde işlerime, gelirime, giderime dair verilere bakarım. Ne iş ne kazandırmış, nerden ne harcamışım vs. Buna göre sonraki sene için bir takım çıkarımlar yaparım.

Geçen sene bu verilerden gördüğüm tablo şuydu: "Büyümem için, vaktimin değerini arttırmam lazım"

Çünkü iş gücü olarak tam kapasiteydim, işi böldüğüm çalışanım, paydaşlarım var elbette, fakat kendi üzerime düşen iş ve sorumluluk için dahi tam kapasiteydim. bu da yeni iş geliştirmemi engelliyordu, yeni iş geliştirmem için mevcut işleri de aksatacak lüksüm yoktu çünkü o zamanki mevcut nakit akışı da korumam lazımdı. Dolayısıyla baktıgımda yapmam gerekenin, iş geliştirmeye zaman yaratmak için, rutin işlerin zamanını düşürmek, bunu yaparken de aynı parayı kazanabilmekti.

Bu ne demek? Burada hayatının en enerjik zamanında olan, 20 li yaşlarının enerji, ateşi ve motivasyonu ile haldır huldur çalışan, her işe girişen kardeşlerimi görüyorum. 30 yaşınızda o enerjiniz azalacak, 40 da belki yarısını bile bulamayacaksınız emin olun. Zaman geçtikce yorgunluk artıyor, eş, coluk cocuk vb. zaman ayırmanız gereken faktörler artyor. İşinizi büyütmeyi bırakın,normal çalışma sürelerine düştüğünüzde bile aynı paraları kazanmak için, zamanınızın değerini arttırmanız lazım.

Yani daha çok kazanmak için daha çok çalışmalıyım, başarısız bir matematik formülüdür. İş hayatınızı bu denkleme göre kurarsanız eğer, günün sonunda ya fiziksel, ya ruhsal açıdan patlarsınız, Çünkü zamanınız limitsiz değildir. dayanıklılığınız iki açıdan da çok yüksekse dahi, geçmişe bakınca iş dışında bir anı biriktirmemiş olursunuz. bu da çalışmak için yaşanmış bir hayattır, bundan şikayetiniz yoksa saygı duyarım, ama yaşamak için çalışmak istiyorsanız, zamanınızın değerini sürekli arttırabilmelisiniz.

Peki zamanın değeri nasıl artar?

Bunun için 2 seçenek var ilk akla gelen:

1) Yaptığınız işi değiştirmek, birim zamanda daha çok getirecek işler yapmak. Bunu da ya mevcut işinizi daha fazla para eder hale getirmeli, ya da farklı işler geliştirmelisiniz.

2) Benim yaptıgım da buydu: müşteri portföyünü değiştirmek. Geçen senenin sonunda hep kendi danışanlarıma verdiğim aklı biraz kendim için kullanmam gerektiğini anladım. Müşteri portföyümde ciddi değişikliğe gitmem gerekti. Bir kaç aylık süreçte zarardaymış gibi görünsem de, aynı bilgi ve birikimimle daha çok kazandıracağım, dolayısıyla da daha çok kazanacağım bir müşteri portföyü oluşturdum . Tabi bunu yapmak için de öncelikle o müşterilere nasıl ulaşacağım konusunda pek çok stratejiler denedim, yanıldım, zaman zaman boşa giden pazarlama maliyetlerini gözden çıkardım vs. ama günün sonunda başardım.

Bunu verilerde de çok rahat görüyorum. 2022 yılının 11. ay sonuna göre, bu sene yarı yarına daha az müşteri ile çalışmışım. Ve net gelirin usd değeri olarak da %40 a yakın bir artış var.

Basit matematiğe vuralım örnek rakamlarla :
  • 2022 de 10 müşteri yerine 5 müşteriye iş yapmışım.
  • 2023 de toplamda 1000 yerine 1400 usd kazanmışım.
Yani eskiden bir müşteriden 100 usd kazanırken, bu sene 280 usd kazanmışım gibi.

Konuyu toparlayalım

"Parayla para kazanmak" tabirini herkes biliyordur. Ya da "uyurken dahi para kazanmak". Size bu konu ile farklı bir iş felsefesi sunmaya çalıştım. Çok basit gibi görünen, fakat kendisini yoğun ve monoton işlerine kaptıranların çoğu defa farkında bile olmadıgı bir konu : "Birim zamanın maddi değeri"

Paradan para kazanmak başka meziyetler ister, kimi insanlara göre değildir o iş, kimi insanlar benim gibi zamanla, emekle para kazanmayı daha iyi becerir. Paradan para kazananlar için nasıl ki 1 liraya kaç lira kazandıgı önemli bir denklem ise, zamanla kazananlar için de, 1 saatinin kaç para ettiği önemli bir kriterdir.

Son olarak

Adamsaat kavramını hayatınıza sokun! 1 adamsaat bedeliniz olsun, ve sırf 3 kuruş kazanmak için ondan ufak indirimleri geçmenin ötesinde, büyük tavizler vermeyin. Diğer türlü işi büyütmeyi geçin, enflayona bile direnemezsiniz. Kendi adamsaat değerinize sıkı sıkı bağlı olursanız, emin olun üzerinizde o değeri korumak için oluşacak motive edici darlama ile, günün sonunda bir yolunu bulup kendi değerinizi arttırabildiğinizi göreceksiniz. Kişisel gelişim, mesleki gelişim, kendini daha iyi pazarlama gibi farklı edinimler ile bunu başaracaksınız.

Okuduğunuz için teşekkürler