Merhabalar. Evin yapısını incelediğimde önünde yol olması faktörü olmasa idi evinana balkonunun 1.95 olan ölçüsünü gerekirse maliyet kısmak için salonu 10-20 santim kısaltarak 2.5 metreye çıkartmanız yerleşim açısından güzel olur diyecektim fakat sanırım arsanın imar durumu buna müsait değil. Odaların kapılarının arkaya yaslandığında kapı arkası alanı öldürdüğünü biliyorsunuzdur. Özellikle daha düşük metrekareli projelerde odanın iç yerleşimini önceden düşünüp gerekmesi halinde kapıları daha içten yaparak kapı arkasında kullanılabilir duvar yüzeyi alanını artırmak güzel olabiliyor. Mimarlıkla ilgili yabancı internet sitelerinde bununla ilgili akış diyagramları vardı fakat örnek olması adına bir görsel bırakacağım.

Gördüğünüz gibi Stue ve Vaerelse odalarında kapı söylediğim şekilde bırakılmış ve balkon alan kullanışlılığını artırmak adına çıkma yapılmış. Balkon kısmını elersek geriye kapıların ne şekilde yapılacağı sorusu kalıyor ve hangisini seçerseniz seçin kendi kararlarınız doğrultusunda seçim yapın. Ek olarak banyo için akordiyon kapı kullanmanız alan verimliliğini artırır mı gözden geçirebilirsiniz. Faydası olsun olmasın aklıma gelenleri paylaşmak istedim. Keyifli günler dilerim
Bu güzel düşünceleriniz ve ilginiz için teşekkür ederim.
Aklınızdaki düşüncelerinizi biraz ayrıntılayım.
projede görünen yol, ev başlangıcından 5 m ileride. arsa imar durum planına göre 5 m yoldan 3 er m komşu parsellerden çekilmesi gerekiyor.
ön balkon 1,95x2,4 ölçülerinde arkasında oğluma ait oda olacak. Kızımın odasıyla eşitlemek için.
2,4 m geniş balkon olmasının nedeni konteyner genişliği 2,4 m.
kapılarda haklısınız. oda içini maksimum kullanım alanına ulaşmak için sürgülü kapı kullanmayı düşünüyorum.
ön balkondan sonra 5 m mesafe olduğundan iskan sonrasında ön tarafa 2 m uzunluğunda extra veranda yapacağım.
maalesef ülkemizde en çok eksik olan şey vizyon. 10 milyon tl nakit olsa bile yine konteyner ev yapardım.
biz okuyoruz ama vizyon sahibi olamıyoruz. mühendislikte temel şart, birim maliyetten maksimum kazanç elde etmek. yani harcadığın paradan daha fazlasını kazanmak.
şimdi ben bu eve oturum alana kadar 750-900k arasında bir para harcayacağım. bu benim için ölü para. aklımdaki proje tamamlanıca harcama şu ana göre 2,5-3 milyon arası olacak. bu kadar para var mı? yok. o zaman buraya harcadağım ölü paradan daha fazlasını kazanmam gerek.
işte burada devreye projenin diğer aşamaları giriyor. bunlar iç mimari, mutfak, veranda, çatı veranda, havuz, su kaydırağı, kış bahçesi, astronomi gözlem evi
bunlar bana harcadığımdan fazlasını kazandıracak kalemler. standart bir ailenin hayallerini süsleyen çok kalemi tek projede birleştirmek.
yaptığım ya da yapmayı planladığım proje bir ev projesinden daha ileride bir düşünce.
çok detay var ama işte projenin başlaması lazım. her şeyi tek seferde anlatmak şuan için doğru zaman değil.
tekrar teşekkür ederim