Özet:
Özetlemek gerekirse, yalnızca son birkaç gün içinde OpenAI bir dizi şok edici türbülans yaşadı
- OpenAI, Sam Altman CEO'su ve Greg Brockman'ın yönetim kurulu başkanının görevden alındığını duyuran bir duyuru yayınladı.
- CTO Mira Murati geçici CEO olarak atandı.
- Kısa süre sonra Brockman da istifa ettiğini duyurdu.
- Altman ve Brockman, kurulun eylemleri karşısında "şok ve üzüntü" ifade eden ortak bir bildiri yayınladılar.
- Üç kıdemli araştırmacı, Jakob Pachocki, Aleksander Madry ve Szymon Sidor protesto amacıyla istifa etti.
- Altman'ın kovulmasında baş bilim insanı Ilya Sutskever'in kilit rol oynadığı anlaşılıyor.
- Ertesi gün OpenAI baskı altında görünüyordu ve Altman'ın CEO pozisyonuna geri dönmesini istiyordu.
- Buna yanıt olarak Altman, kendisini kovan yönetim kurulu üyesinin istifasını istemek de dahil olmak üzere kendi koşullarını öne sürdü. Ve yönetim kurulu kararsızdı.
- Bazı basında anlaşmaya varılmaması halinde çok sayıda çalışanın istifa edeceği bildirildi.
- Altman yeni yapay zeka şirketi kurmayı planlıyor
Kovulmasından kralın dönüşüne kadar geçen süreç Steve Jobs'un 12 yılını alırken, Sam Altman'ın yalnızca iki gününü aldı.
Şimdi Altman, geleceği ve şirkette kalma sorunlarını tartışmak üzere OpenAI'ye kazanan olarak geri döndü ve yönetim kurulu için yeni gereksinimler öne sürdü
"Mevcut yönetim kurulu üyelerini değiştirin ve masumiyet beyanı alın."
Basitçe söylemek gerekirse, geri gelebilirim ama senin gitmen gerekiyor.
Geçici CEO Mira Murati, baş strateji sorumlusu Jason Kwon ve baş işletme sorumlusu Brad Lightcap, Altman'ın yanında yer aldı ve yönetim kurulunun istifa edeceğini umuyordu. Direktörler pes etti ve prensipte istifa etmeyi kabul etti, ancak bunu henüz resmi olarak uygulamaya koymadılar ve yeni direktör adaylarını değerlendiriyorlar. Haberin yayınlandığı an itibarıyla iki taraf hâlâ çıkmazda. Ancak Altman'ın çoktan inisiyatif alması gerekirdi.
"Kralın Dönüşü"ne Giden Yol
Yerel saatle altı saat önce Pazar günü Sam Altman, OpenAI ziyaretçi kartıyla binaya girerken, kaşlarını çatarak ve karmaşık gözlerle kameraya bakarken bir fotoğrafını yayınladı ve aynı zamanda şu cümleyi yazdı:
Bu, OpenAI ziyaretçi rozetini taktığım ilk ve son sefer.
Altman'ın istifa etmesiyle birlikte istifa eden OpenAI başkanı Greg Brockman da Altman'la birlikte OpenAI ile görüşmelere başladı. Dört kişilik yönetim kurulu, geçen Cumartesi günü Altman'ı kovduktan sonra Pazar günü sözlerinden döndüler ve Altman'a OpenAI'ye dönmesi için yalvardılar. Bunun nedeni bir yandan fon verenlerin babalarının yönetim kurulu üzerindeki baskısı, diğer yandan da çok sayıda çalışanın takip ve desteğidir. Yönetim kurulu pes etti ama Altman bunu kabul etmeyebilir. Artık önünde birçok seçenek var: OpenAI'ye dönerse yeni bir yönetim kurulu kurmayı isteyecek veya hatta ayrılmaya istekli çok sayıda eski çalışanla yeni bir şirket bile kurabilecek. Buradan Altman'ı gerçekten yeri doldurulamaz kılan şeyin, OpenAI'nin en iyi bilim adamlarının ona olan sonsuz sadakati olduğu da görülüyor. Bunlar OpenAI'nin temel dayanağıdır ve ChatGPT'nin temel katkıda bulunanlarıdır .
Microsoft'un Öfkesi
Bloomberg'in haberine göre Microsoft CEO'su Nadella, yönetim kurulunun davranışına oldukça kızgın. Olay çıktığından beri Altman'la temas halinde olduğu ve kendisine destek sözü verdiği bildirildi. Biliyorsunuz Microsoft, OpenAI'nin en büyük yatırımcısı, 13 milyar ABD doları yatırım yapıyor ve OpenAI Global LLC'nin %49'una sahip.
Aynı zamanda OpenAI'nin ikinci büyük hissedarı Thrive Capital, Tiger Global, Khosla Ventures ve Sequoia Capital dahil olmak üzere ana risk sermayesi destekçileri, Altman'ın geri döneceğine dair umutlarını dile getirdi. Ve Altman bundan sonra ne yaparsa yapsın destekleyici olacaklar.
Bu, insanlara Silikon Vadisi'ndeki bir başka ünlü olayı hatırlatmadan edemez; hepimizin bildiği gibi Steve Jobs, 1985'te kurduğu Apple'dan kovuldu. Daha sonra üst düzey bilgisayarlar üreten bir şirket olan NeXT'yi kurdu. O zamanlar Apple zaten zor durumdaydı. 1997'de Jobs resmen geri döndü. Kısa sürede Apple'ı zor durumdaki bir teknoloji şirketinden küresel bir deve dönüştürdü.
Çalışanlar birbiri ardına görüşlerini açıkladı
Yönetim kurulu ateş altında kaldı
Şimdi, Altman'ın göreve iade müzakerelerindeki en büyük engel, kendisini kovan yönetim kurulunu dağıtmayı ve yeni yönetim kurulu üyeleri getirmeyi umması. Bu bağlamda, orijinal yönetim kurulunun, Altman'ın kovulmasına ilişkin orijinal beyanı bozan ve Altman'ı temize çıkaran yeni bir açıklama yayınlaması muhtemeldir. Böylece hem kendilerini tehlikeye atmışlar, hem de herkese yönetim kurulunun "meşruiyetini" sorgulama fırsatı vermiş oldular.

Microsoft'tan başka bir yönetici. Eski yönetim kurulunu Altman'ı işten çıkarmaya zorlayan OpenAI'nin baş bilim insanı Ilya'nın yönetim kurulunda kalıp kalamayacağı belli değil. Sonuçta buradaki paradoks, son geliştirici konferansının Altman'ın ticari hedeflerini tam olarak ortaya koymasıdır. Yönetim kurulu üyelerinin, özellikle de İlya'nın yapay zekanın güvenliği konusunda endişeleri var. Bu bağlamda Musk, İlya'ya desteğini ifade etmek için bu fırsatı değerlendirip petrol dökmeyi unutmadı ve aynı zamanda dolaylı olarak Altman hakkındaki şüphelerini de dile getirdi.