Böyle bir yazıyı sonuna kadar okuyacak insan sayısı bu forumda bir elin parmağını geçer mi şüpheliyim.
Ben üşenmedim hepsini okudum. Hak verdiğim yönler bulunmakla birlikte sürekli o olacak bu olacak diye kehânette bulunmanız irite edici geldi.
Bence biraz aşırıya kaçıyorsunuz. resmen kendi öngörülerinizi gaybdan haber gibi lanse etmişsiniz.
"Netflix diye bir ihtiyaç yok, kaçak izleyin o parayı biriktirip yayın platformu hissesi alın.
Müziği kaçak dinleyin, maçı kaçan seyredin."
Her şeyi kaçak yapalım paralı satılan şeyleri bedava kullanmanın bir yolunu bulalım mentalitesi de bize en çok zarar veren şeylerden biri değil mi ona bakarsanız? Müzik film vb. için konuşmuyorum. Bu mantıkla yazılımlar da ihtiyaç değil onları crackleyip patchleyip kaçak kullanalım onların yerine yazılım şirketlerinin hisselerini alalım.

Adı üstünde hisse, onun da garantisi yok bugün dünya devi olan bir şirketin yarın bir gecede iflas bayrağını çekmeyeceğinin garantisini kim verebilir?
Dolayısıyla riskleri farklı enstrümanlara bölmek şart.
Öncelikle kehanetlerimden neden irite olduğunuzu anlayamadım. Geçmişten gelen ve günümüze devam eden bir akımın gittiği yönü anlattım. Yani bir elma ağaçtan düşüyorsa yere doğru yoluna devam eder. Arada bir yerde durmaz. O yüzden mülk sahibi sayısının azaldığı ve Gini katsayısının endüstrileşmiş ülkelerde bile bozulduğu bir dönemde gelecekte neler olacağını tahmin etmek kehanet değildir. Öngörüdür.
İnsanlara ne pahasına olursa olsun tasarruf edip yatırım yapmalarını söylüyorum. Varınızı yoğunuzu bir şirkete basın demedim. Hatta mesajımda ekonomik okur yazarlığı kısıtlı arkadaşlar için gidip her ay hisse alın demedim. Tasarruflarınızı hisseler ucuzlayana kadar güçlü emtialarda koruyun dedim. Tek bir hisseye yatırım yapın demedim tek bir sektöre yönlendirmedim. O yüzden bir şirletin batması benim önerimde hiç bir sorun yaratmaz.
Kaçak kullanın dediğim insanlar zaten çok kısıtlı parası olanlar. 12 ay abone olacak parası olanlar 3 ay 6 ay abone olur yarısını tasarruf eder. Kaçak kullanın dediğim insanlar zaten çok kısıtlı bütçesi olanlar. Ama ne yaprlarsa yapsınlar dopaminden tasarruf edip tasarruf edileb miktarı da başka tüketime değil yatırıma harcasınlar. Bir yazılım alacaksanız cyber monday ya da black friday de alıp tasarruf edilebilir. Yanş toplam harcanacak paradan her zaman tasarruf imkanı bulunur istenirse.
Yani insanlara tasarruf edin demek ve insanlara sizi sağılacak müşteri olarak gören şirketlere ortak olun demenin neresi yanlış.
Kimseye kredi çekip hisse alın, arabanızı satın hisse alın demedim. Tüm gelirinizi birikiminizi tek bir yere basın demedim.
30 sene önce bir ev telefonu alır 20 sene kullanırdınız. 90 larda bir cep telefonu alıp bataryasını yenileyerek senelerce kullanırdınız. Artık cep telefonlarının her sene yeni modeli çıkıyor, 1-2 sene sonra kasten yavaşlatılıyor ve 3-4 sene sonra güncelleme desteği bitiyor ve kasıtlı olarak yavaşlatılıyor. 5-6 sene sonra da whatsapp gibi programların eski versiyonlara güncelleme desteği bitiyor ve kullanılmaz hale geliyor..
Araba endüstrisi de buraya gidiyor. Bunu görmemek garip olur. Arabalar elektrikli ve akıllı olacak. Ve bir gün trafiğe çıkmak için ya da araç muayenesinden geçmek için güncelleme almış olma şartı getirilecek. Güncellenmemiş araçlara sigorta yapılmama gibi zorlamalar gelecek. Bu da araç maliyetlerini çok arttıracağı için satın almak yerine kiralama sistemi daha uygun görünecek. Bunu tahmnin etmek bu kadar zor mu? Bu bir kehanet mi? Bugün uçaklar için bu uygulanıyor uçakların kritik yazılımları güncellenmediğinde uçuş izni alamayabiliyorlar.
Yani mülkiyetsizleştirme kapitalizmin doğası gereği devam ediyor. Gelir adaletsizliği giderek artan çekilde bozuluyor. Artık üniversite mezunlarının işsiz kaldığı bir dönemdeyiz. 25 sene önce böyle değildi. 20 sene sonra daha zor ve kötü olacağını tahmin etmek zor değil.
Yani yazımı sonuna kadar okuyan ve kendine pay çıkaranlar avantaj sağlar.