Bu yazıyı sonuna kadar okumayan kardeşlerim 10 sene sonra pişman olur.
Canoo Amerika'da kurulmuş bir elektrikli araç şirketi.
Şirket ciddi bir nakit para krizinde ve batacak mı çıkacak mı bilinmiyor.
Şirketin hisseleri 15 dolarlardan düşe düşe 28 cente geldi.
Çünkü şirket yüksek faizle kredi almak yerine hisse satıyor.
Tesla da kurulduğu ilk dönemde bir kaç kez batmanın eşiğine gelmişti.
Bugün canoo da iflas bayrağı çekmenin eşiğinde.
Peki siz dünyanın hızla dönüştüğü bu dönemde kendinizi yeni düzene hazırlıyor musunuz?
Eğer hazırlamıyorsanız ve garanti bir memuriyete sahip değilseniz 10-20 sene için de siz de batabilirsiniz.
Önce canoo hakkında biraz konuşayım sonra neden batabileceğinize ilişkin tehditlerden bahsedeyim.
Canoo aslında Tesla'dan daha yüksek mühendisliğe sahip bir araç
Modüler bir şasisi var 250-500 beygirlik motorları var.
Ve bu yürüyen şasi üzeri farklı konseptlerde tasarlanmış modüler karoserler yerleştirilebiliyor.
Araç geniş bir araba, büyük bir SUV, açık ya da kapalı kasa bir kamyonet, bir kamper karavan hatta askeri bir nakliye aracı olabiliyor.
Diğer resimler spoiler da
Canoo'nun bir çok modeli hazır ve üretilmiş bir çok prototipi hatta yollarda gezen araçları var.
Hatta NASA astronotları fırlatma alanına götürmek için 3 canoo araç satın almış durumda.
Wallmart 4500 adet, Zeeba 3000 adet, Kingbee 9300 adet ön sipariş vermiş durumda.
Ama şirket bu harika araçların seri üretimine başlayamadı.
Nakit akışındaki dengesizlik yüzünden bu araçlar seri imalata giremedi.
Hatta Amerika'da CANOO her sene asla sipariş verilemeyen harika araba modelleri üretiyor diye dalga geçiliyor.
Çünkü gerçekten araba modelleri harika, Amerikan toplumu gibi büyük kamyonet, suv seven kültüre uygun elektrik araçlar hazır.
İnternette üretim başlar başlamaz almak için sıraya girecek onbinlerce insanın yorumları dolanıyor.
Çünkü araç fütüristlik bir tasarıma sahip ve satış fiyatının 49 bin dolar olması bekleniyor ki Amerikada ortalama araç fiyatları 35-40 bin dolarlarda bugün.
Ama şirket imalata geçemiyor.
Çünkü şirketin geliri yok, 40-50 milyon dolar yarattığı bir kaynak var ama seri imalat için 250 milyon dolar üzeri bir finansman gücüne ihtiyaç var.
https://www.youtube.com/watch?v=qarjJIsXY_g
Videolar Spoiler da
Bu kadar harika bir tasarım ve kullanışlı bir elektrik araç firmasının hisseleri 28 cente düşmüş.
Riske değer dedim ve 280 dolar verip 1000 lot aldım. Daha da düşerse daha da alacağım.
Bu kimseye yatırım tavsiyesi değildir,
Ben sayısal loto oynamak yerine, milli piyango bileti çekmek yerine 3 senedir 10-15 farklı model aracı hazırlamış ama üretime geçirememeiş bir şirketin batması ya da çıkması üzerine bir kumar oynadım sayılır.
Tesla'da bir zamanlar batmanın eşiğine gelmişti bugün hisseleri bölünmelere rağmen 200 dolar üzerine geziyor.
Şimdi bu ilginç araç meselesinden dünyanın nereye gittiği meselesine gelelim.
2011 yılında bu forumda 5 seneliy üyeydim ve internetten bir Amerikalı ile tanıştım custom php script bloğunun link yapısını sef url yaptırmak istiyordu.
Bir kaç ek özellik ile birlikte 200 dolar fiyat verdim 150 dolar da anlaştık.
İşi 1 günde yaptım teslim ettim ama 150 doları bana göndermek için western union 5-6 dolar komisyon istiyordu.
Adam da bana dedi ki bu kadar komisyon vermek yerine istiyorsan sana 100 bitcoin göndereyim.
Benim olaydan haberim yok, bitcoin nedir dedim. Sanal para, geleceğin parası olacak dedi.
İnternetten baktım 1 bitcoin 2 dolar, adam abana 200 dolarlık bitcoin gönderecek.
Ama hiç uğraşmadım sen 5 dolar masrafı kes western union ile gönder dedim.
Çünkü o senelerde dünyanın nereye gittiğine ilişkin bir ilgim yoktu, hayat güzel gidiyordu.
Ülke 10 senedir stabil bir haldeydi.
O yüzden bitcoin ile ilgili hiç bir araştırma bile yapmadan reddetmiştim öneriyi.
Bugün 100 bitcoin 3,5 milyon dolar yapıyor.
Bugün ise geçmişten gelen bir öngörü ile dünyanın ne hızla değiştiğini ve değişimin giderek hızlandığını görebiliyorum.
Bugün gençler çok daha büyük tehlike altındalar.
Bunu ben görebiliyorum ama bir çok genç olayın farkında bile değil.
Ve son sürat günü kurtarırken kötü bir sona ilerliyorlar.
Dünyada hızlı bir mülkiyetsizleştirme süreci yaşanıyor.
Bu bazı komplo teoricilerinin iddia ettiği gibi sistematik ve planlı bir süreç değil.
Bu kapitalizmin doğasından kaynaklanan bir süreç.
Bu süreç 100 senedir varolan bir süreç ama teknolojinin ilerlemesi ile çok hızlandı ve daha da hızlanıyor.
Mülkiyetsizleştirme nedir.
İnsanların varlık sahibi olmasının azalması mal mülk ve hizmetlerin küçük bir azınlığın elinde toplanmasıdır.
Eskiden bizim satın aldığımız kasetlerimi plaklarımız cd lerimiz vardı, yeni neslin bir ay faturasını ödemediğinde kesilecek spotify ı var.
Bizim satın alıp oynayıp bitirdiğimiz bilgisayar oyunlarımız vardı, artık aylık para vererek üye olunan oyun platformları üzerinde para harcanarak ilerlenen ve karadelik gibi asla bitmeyen bilgisayar oyunları var.
Bizim video kasetlerimiz, dvdlerimiz vardı yeni neslin her ay para ödediği netflixi gaini puhusu var.
Bizim bisikletlerimiz, motorsikletlerimiz vardı, yeni neslin martı sı var.
Eskiden bir Adobe programı alır senelerce kullanırdınız, artık adobe office vesaire tüm programlar aylık yıllık abonelikle satılıyor.
Yani eskiden bir ürünün mülkiyetine sahip olunurdu, artık herşeyin kiralandığı bir dünyadayız.
Ve bu sistem size kiralayarak ortak kullanımın ne kadar ekonomik olduğuna sizi inandırmak için propoganda yapıyor.
Araç sahipliğinin bir sürü maliyeti ve angaryası var o yüzden araç kiralama daha ekonomik diyor.
Ev kiralamanın mortgage taksidi ödemekten daha uygun olduğunu, borç alıp ev almanın kölelik olduğundan bahsediyor.
Ve insanlar gidere daha az mal mülk sahibi olup herşeyi ortak kullanmaya başlıyor.
Tesla araç satışlarını arttırmak için fiyatlarını düşürdü. Çünkü amacı dünya yollarında daha fazla tesla aracın gezmesi.
Çünkü tesla araçlar makine öğrenmesi kullanıyor ve tesla araç kullanan her insan aslında gönüllü olarak tesla otopilota öğretmenlik yapıyor.
Bir gün oto pilot insandan iyi hale geldiğinde Tesla araç satışını durduracak.
Tesla martı gibi araç kiralayan bir şirket haline gelecek.
Tesla bir araç üretim şirketi olmaktan çıkarak kara nakliyatı sağlayan martı gibi bir şirket haline gelecek.
Tesla'nın paylaşımlı araçları sokaklarda parkedecek, siz ihtiyacınız kadar kullanacaksınız.
Tesla'nın otobüsleri şehirlerarası yollarda gezecek siz uygulama ile binip ineceksiniz.
Tesla'nın kamyonları kamyonetleri şehir içi dışı taşıma hizmeti verecek.
Yani bugün nakliye sektöründe çalışan milyonlarca insan önce mülkiyetsizleştirilecek.
Sonra da işsiz kalacak. Ve insanlar işsiz kaldıkça iş bulmak giderek zor bir hale gelecek.
Bugün forumda üyelik satan, hesap satan arkadaşların hiç birinin işinin geleceği yok.
Yapay zeka bugünden makalecileri vurdu, yarın yazılımcıları da vuracak.
Bugün chatgpt ye algoritmayı tarif edince kodu veriyor yarın daha da gelişecek debug edip compile edip hazır uygulamayı verecek.
Junior ve mid yazılımcılar silinecek. Küçük orta ölçekli tasarımcılar silinecek.
Şoförler, pilotlar silinecek...
Avrupa 2035'te içten yanmalı motorları kaldırma kararı verdi.
Bugün hala tır ehliyeti alıp Almanya'ya gitme hayali olan arkadaşlar var.
15-20 seneye kalmaz ağır vasıtaların hemen hepsi otopilota geçer.
Mülkiyetsizleştirme sürecinin bir ayağ da ülkede çıkan son yasa.
Artık insanlara hesap vermeden bir bölge rezerv alan ilan edilip oradaki mülk sahipleri kovulabilecek.
Şehir merkezinde atadan yeri olan insanlar evini yeniden yaptıracak paraları yoksa evlerinden atılacaklar oraya parası olan yerleşecek.
AKP iktidarında 20 senedir ev sahipliği oranı düşüşte.
Yani her sene giderek yeni evler yapılıyor konut sayısı artıyor ama zeginin daha çok evi olurken orta ve dar gelirliler ellerindeki evlerden oluyorlar.
Yani ev sayısı artıyor ama o evler daha az bir zengin zümrenin eline toplanıyor, evi arsası olan insan sayısı azalıyor.
Bu mülkiyetsizleştirme sürecinde kendinizi nasıl koruyabileceğinizi iyi düşünün.
Bu mülkiyetsizleştirme sürecinde sizi köleleştiren, sizi tabiri caizse inek gibi sağan şirketleri tespit edin.
Ve ne yapın edin gereksiz ihtiyaçlarınızı kesin ve bu şirketlerin hisselerinden alın.
Ben canoo'nun 28 centlik hisselerinden aldığım gibi her sene elektrikli araba hisseleri alıyorum.
Tesla alıyorum, Ford alıyorum.
Çünkü ileride beni köleleştirecek şirketlere karşı kendimi tek savunma yolum o şirketlere ortak olmak.
Iphone almayın ya da en son modelini almayın. Iphone 15 yerine iphone 12 alın aradaki farkla apple hissesi alın.
2023 model araba almayın, 2018 model alın aradaki farkla tesla hissesi alın.
Nvidia'nın en son çıkan ekran kartını almayın gidin nvidia hissesi alın.
Son çıkan playstationı almak yerine piyasaya göre ucuz kalmış bir oyun firmasının hissesini alın.
Cep telefonu operatörlerinden en ucuz olanın en ekonomik paketini kullanın aradaki farkla gsm operatörü hissesi alın.
Yani sizi inek gibi sağmak için sizi aylık aboneliğe bağlayan sizi tüketime provoke eden şirketleri ya kullanmayarak ya da kullanımın bedelini düşürerek tasarruf edip bu parayı bu şirketlere ortak olmak için kullanın.
Tasarruflarınızı da sistematik olarak hisselere yatırmayın, öncelikle değerini kaybetmeyecek bir emtia üzerinde biriktirin.
Hisseler düştüğünde bu hisselere yatırım yapın ki aynı hisseleri ucuza alın.
Mesela bugün petrol dağıtım şirketleri 100 yıldır çok güçlüler.
Peki yarın içten yanmalı motorların üretimi yasaklanınca ne olacak?
Bugün elektrik dağıtım şirketleri dediğimiz evlere elektrik getiren şirketler yeni petrol şirketleri olacaklar.
Çünkü yeni araba yakıtı elektrik olacak. Daha fazla elektrik üretilip tüketilecek.
Enerji şirketleri ve enerji dağıtım şirketleri bugünden çok daha değerli olacaklar.
Sistem size kiralayarak tasarruf edin, böylece tasarruf ettiğiniz para ile istediğiniz başka bir şeyi alabilirsiniz der.
Yani mortgage ödeyeceğine ev kirala, böylece yüklü kredi borcun olmaz, yükümlülüğün olmadığı için artık köle değilsin istersen arada artan para ile daha iyi bir tatil yaparsın der.
Yani sistem sizi mülkiyetsizleştirir ve bu arada bunun ekonomik ve ucuz olduğuna inandırır ve artan parayı tasarruf etmenize değil ihtiyacınız olmayan başka tüketimlere harcamanıza yönlendirir.
Netflix diye bir ihtiyaç yok, kaçak izleyin o parayı biriktirip yayın platformu hissesi alın.
Müziği kaçak dinleyin, maçı kaçan seyredin.
Karşılığında elzem bir ihtiyacınızı gidermeyen mallara hizmetlere para vermeyin.
Eğer mülkiyetsizleştirme yüzünden başınızı dağlara taşlara vurmak istemiyorsanız sizi mülkiyetsizleştirenlere ortak olun.
Gereksiz harcamaları bırakın, aslında var olmayan yapay olarak inandırıldığınız ihtiyaçlarınızı farkedin.
Ve buradan tasarruf edilen parayı daha fazla tüketim yaparak haz almak için değil tasarruflarınızı yatırıma çevirmek için kullanın.
Ve mümkün oldukça insanları mülkiyetsizleştirip aylık abonelikle sağmaya çalışan karlı şirketlere ortak olun.
Yakın bir arkadaşım ile bu konuyu konuştuk.
Korona salgınında hisseler dibe vurduğunda ve araba fiyatları fırlamaya başladığında arabasını sattı.
Benim yaşlı anne babam olduğu için ve araba elzem ihtiyaç olduğu için satmaya cesaret edemedim.
40 bin dolar ile yabancı bir hisse aldı. Bugün elindeki hisse sayısı 10 bin lot.
Bu hisse ortalama 3 ayda bir 15 cent kar payı veriyor. Yani her 3 ayda bir 1500 dolar geliyor.
Paraya dokunmadan hisse alıp lot sayısını arttırıyor.
Normalde 3 ayda bir 1500 dolar ne demek? ayda 500 dolar geliyor demek.
Yani aslında arabasını hisselerin dibe vurduğu dönemde satıp bugün erken emekli oldu sayılır.
Çünkü hisselerini yatırdığı şirket 100 senelik sağlam bir şirket ve ayda 500 dolar emekli maaşı şimdiden garanti.
O hala çalışıyor ve aldığı parayı hisseye yatırıyor.
10 sene sonra ayda 800-1000 dolar gelecek.
Yani genç kardeşlerim.
10-15 sonra iş bulmakta çok zorluk çekeceksiniz.
İnsan insana yapılan işlerin çoğunu yapay zeka alacak.
Nakliye tamamen otonom araçların eline geçecek.
Tarlaları otonom traktörler sürecek.
Kendinizi korumaya alın, birikimlerinizi sizi köleleştirecek şirketlere ortak olarak değerlendirin.
İnşallah hepinizim ve ülkemizin yarınları bugünden güzel olur.
Saygılar.