safakocamanoglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Rutin olarak forumda son açılan konulara bakarken buraya denk geldim. Yıllar önce okulda masanın altında Adsense hikayelerini okuduğumu hatırlıyorum. Her ne kadar hala hedeflerime ulaşamamış, birçok başarıyı yakalasam da bana göre hala yolun başındayım. E-pin sektöründe yaşadığım hikayemi ortaya karışık şekilde sizinle paylaşmak istiyorum.

Üniversitede Genetik Mühendisliği okurken girişimci olacağım diyerek web alanında işletme (2017) açıp 2 başarısız proje gerçekleştirdim ve okulu iki sene uzattım. Hayallerimi başaramayacağımı kabullendiğim dönemde Covid salgını başladı. Panedemiyle birlikte kapandığımız süreçte (2021) son bir nefes daha alıp sıfırdan başlamaya karar verdim. Laravel ile web site geliştirme konusunda kendimi birkaç aylık Udemy eğitim kampına aldım. Deneme için ufak web site projeleri yaparken nasıl olduysa ihtiyaçlara çözüm üretmenin verdiği şevkle çalışırken bir anda kendi e-pin platformumu geliştirirken buldum. Web siteyi Eylül 2021'de yayına aldım ilk e-pin satışımı Ocak 2022'de yaptım ve Ocak cirom 5.219,36 TL oldu. İşimi çok seviyorum fakat kazanç oranı çok düşük olduğundan yüksek işlem hacmine ulaşmanız gerekiyor. Web site alt yapınız size ait değilse veya yüksek sermayeniz yoksa müşteri kazanmanız zor olacaktır. Nitekim bu süreçte çok fazla zorlukla karşılaştım ama asla pes etmedim. 2023'e girerken yıllık cirom 3.068.894,75 TL oldu. Grafikte güzel artış olsa da hiçbir zaman satış odaklı çalışma yapmadım bazen kendime bu acaba yanlış mı yapıyorum? sorusunu sorsam da çizgimi değiştirmedim. Sürekli olarak hizmet kalitesini arttırmak için mücadele verdim. Şu anda oyunculara sunabildiğim çözümlerden dolayı mutluyum. Tabi ilerleme güzel gidiyor derken Hatay'da yaşadığımız deprem nedeniyle iş geliştirme sürecine 6 ay kadar ara vermem gerekti. Temel gereksinimler dışında işi kendi akışına bırakmak zorunda kaldım çünkü ailemin ihtiyaçları ve sağlığını korumam gerekiyordu. Bir süredir işimin başındayım ve geliştirmeye devam ediyorum güncel aylık ciromuz 1M TL'yi geçmiş durumda. Hala kazanç odaklı çalışma yapmıyoruz ve var gücümle 2024 hedeflerine hazırlanıyorum. Artık acaba başarabilecek miyim?? gibi soruları aştım. Hayallerime ulaşmak içinse çok fazla yol olduğunun farkındayım. Son dönemde bir hevesle açılan çokça e-pin platformu görüyorum. Herkese başarılar dilesem de büyük çoğunluğu Hosting sektöründe olduğu gibi zamanla atıl platform olarak internet arşivinde kalacağı kanaatindeyim.

Sonuca gelmek gerekirse e-pin sektörü çok güzel fakat rekabet nedeniyle kar oranı çok düşük bir sektör. Her ürün enflasyon ile artış gösterirken e-pinde bu nadir yaşanan bir durum. 2 yıl önce X ürününden 2 TL kazanırken artık 5 TL kazanıyorsunuz ama aldığınız emek 7.5~10 TL olmuş durumda... Yüksek işlem hacmine ulaştığınızda kazandığınız kuruşlar birikerek işte buu dedirten gülümseme yaşatacaktır. İşiniz büyüdükçe yasal sorunlarda sizi kovalamaya başlayacaktır. Fraud ödemelerden, oturmamış vergi kanunları, sanal pos firma triplerinden uzun valörlü sözleşmelere oradan web sitenizin her köşesini kurcalayan ve açık bulduğunda aslaa durmak bilmeyen afacan oyuncuların rüyalarınıza girdiği bir serüvene hoş geldinizz

Yaşadığım onca zorluğa rağmen hayatımda aldığım en doğru kararlardan birisi bu sektörde çalışmak oldu. İyi ki bu işi yapıyorum ve hiç pes etmemişim

Umarım 2024 yılında çok daha güzel bir hikaye ile karşınıza çıkabilirim. Buraya kadar vaktinizi ayırdıysanız teşekkür ederim

Yardımcı olmamı isteyen olursa özelden ulaşabilir. Sevdiğiniz alanda herkese boş kazanç diliyorum
İlk önce detaylıca yazıp anlattığın için teşekkür ederim Mutlaka her sektörün bir zorluğu vardır ve her sektöründe kendine göre bir çözümü vardır. Şahsi olarak hırdavat işiyle uğraşıyorum hem mağazam hemde kurumsal bir sitem var hatta bir ara e-ticaret ile uğraştım kendi sitem üzerinden olsun hepsiburada tarzı yerlerden bile yaptım ama işte her noktadan ufakta olsa bir problem çıkıyor Emeklerinin karşılığını alabilmene gerçekten çok sevindim umarım bunların devamı gelir