Efendim, öncelikle birazdan uykuya geçeceğim. Bu yüzden bir sonraki iletinizi göremeyebilirim, şimdiden özür dilerim.
Yarın kahvaltıdan sonra bakarım, bir sonraki yazacağınız iletiye.
Efendim, kalıtsal faktörler mutasyonlar ve anomoliler farklı çevresel etmenler olmadığı müddetçe ( Renk körlüğü örneğiniz buna dahildir ) herkes her şeyi aynı algılar.
Efendim çevresel faktörler ve uyaranlar, sizin algınızı doğumunuzdan ölümünüze kadar sürekli etkilediği için, aynı ortamda olsanız dahi birbirinden oldukça farklı uyaranlara ve etmenlere, hem öncesinde hem de o an maruz kaldığınız için, farklı algılara ve düşüncelere kapılırsınız, farklı farklı eğilimler sergilersiniz.
Efendim, algıda seçicisinizdir öncesinde yaşadığınız travmalar ve maruz kaldığınız davranış/eylem, belirli uyaranlara ve çevresel faktörlere karşı daha seçici olmanızı sağlar.
Efendim sizin tabirinizle beynin farklı işlemesinin nedeni, beyinlerin farklı olması değil.
O beyinlerin aynı ortamda öncesinde ve o an ve sonrasında, farklı uyaranlara maruz kalmasıdır sürekli.
Daha öncesinde edinilen deneyimler ve gözlemler + izlenimler, sonrasında algınızı şekillendirir.
Lakin her insan aynı uyaranlara maruz kalsa, aynı çevresel etmenlere maruz kalsa aynı şekillerde algılarlar.
Günümüzde buna imkan verilmediği için, herkes her şeyi farklı algılamaktadır.
Bu yüzden medeniyetimizin her köşesinde, bitmek bilmeyen savaşlar vardır. Efendim, farklılıklar bizlerin bencillikleridir.
Bu da bizim algımızdan kaynaklanmaktadır.
@SEOmuhendisi; efendim söz verdiğim gibi geldim, bilginiz olsun.
hocam beynin gözden gelen sinyali ayni algiladigindan nasil bu kadar eminsiniz peki?
bazi sorular vardir bilirsiniz,
resimdeki at ileri mi yürüyor geri mi?
resimdeki gomlek mavi mi yoksa pembe mi?
bu kadar basit goruntuler de bile gözden gelen ayni uyarıyı farkli algiliyor beynimiz.
bunu neden daha genel çerçevede yapıyor olmasin?
kimimiz daha isabetli atislar yapar
kimimizin muzik kulağı var
kimimizin matematigi daha iyi
halbu ki 5 duyu organimiz ayni kapasitede ayni sekilde algiliyor gördüğünü, duyduğunu, ancak beyin farklı isliyor ve farklı durumlarda algilarimiz degisiyor. bunu matematik ya da müzikte yaparken neden renklerde yapiyor olmasin?