racnoss adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Efendim, yazmış olduğum yorumumda değindiğim nokta şuydu.

Günümüzde bir topluluk içinde sayamayacağımız kadar çok farklılık olduğu için, insanlarda çevresel faktörlerin etkisinde çok fazla kaldığından, her insan her şeyi çok farklı algılayabiliyor.
Ama işin derinine inersek, mutasyon ve anomaliler + birbirinden çok farklı çevresel faktörler olmadığı müddetçe herkes her uyaranı aynı şekilde algılıyor.

Efendim, zaten günümüzdeki sıkıntıların ana kaynağı bu farklılıklardır. İnsanlar bir kilometrede bile çok uçuk farklılıklara maruz kalmasalar, sayısız şekillerde farklı algılamasalar?
Bu sorunların hiçbirini yaşamazdık ve güzel bir yaşam sürerdik.

Yani benim kırmızımla sizin kırmızınız aynı, fakat ikimizde farklı çevresel etmenlere maruz kaldığımız için, siz kırmızıya karşı daha fazla algıda seçicisinizdir.
Çevresel faktörler ve uyaranlar, fiziki duyularınızı hiç tartışmasız etkiler.

Aynı ortamda farklı uyaranlara maruz kalan sayısız insan, her şeyi sayısız şekillerde farklı algılayabilmektedir.

hocam beynin gözden gelen sinyali ayni algiladigindan nasil bu kadar eminsiniz peki?

bazi sorular vardir bilirsiniz,

resimdeki at ileri mi yürüyor geri mi?
resimdeki gomlek mavi mi yoksa pembe mi?

bu kadar basit goruntuler de bile gözden gelen ayni uyarıyı farkli algiliyor beynimiz.

bunu neden daha genel çerçevede yapıyor olmasin?

kimimiz daha isabetli atislar yapar
kimimizin muzik kulağı var
kimimizin matematigi daha iyi

halbu ki 5 duyu organimiz ayni kapasitede ayni sekilde algiliyor gördüğünü, duyduğunu, ancak beyin farklı isliyor ve farklı durumlarda algilarimiz degisiyor. bunu matematik ya da müzikte yaparken neden renklerde yapiyor olmasin?