Efendim, yazmış olduğum yorumumda değindiğim nokta şuydu.

Günümüzde bir topluluk içinde sayamayacağımız kadar çok farklılık olduğu için, insanlarda çevresel faktörlerin etkisinde çok fazla kaldığından, her insan her şeyi çok farklı algılayabiliyor.
Ama işin derinine inersek, mutasyon ve anomaliler + birbirinden çok farklı çevresel faktörler olmadığı müddetçe herkes her uyaranı aynı şekilde algılıyor.

Efendim, zaten günümüzdeki sıkıntıların ana kaynağı bu farklılıklardır. İnsanlar bir kilometrede bile çok uçuk farklılıklara maruz kalmasalar, sayısız şekillerde farklı algılamasalar?
Bu sorunların hiçbirini yaşamazdık ve güzel bir yaşam sürerdik.

Yani benim kırmızımla sizin kırmızınız aynı, fakat ikimizde farklı çevresel etmenlere maruz kaldığımız için, siz kırmızıya karşı daha fazla algıda seçicisinizdir.
Çevresel faktörler ve uyaranlar, fiziki duyularınızı hiç tartışmasız etkiler.

Aynı ortamda farklı uyaranlara maruz kalan sayısız insan, her şeyi sayısız şekillerde farklı algılayabilmektedir.

SEOmuhendisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
selamlar

konu baltalamalik bir durum yok. bu konuyu ilk kez lisede biyoloji ogretmenim ile tartışmıştim, o zamandan bu zamana da acikcasi nokta koyulan bir tartismamiz olmadi kimseyle, felsefesi yok demissiniz, tam aksine pekala var.

sizin örnekleriniz benim senaryondaki part1 e tekabül ediyor. evet insan gözü belirli bir frekansın disindaki renkleri göremez. bakın bu gözün islevi, renk körlüğü de keza beynin degil gözün kusuru.

benim dedigim nokta ise, is gozde bittikten sonra, gozden gelen o sinyalin beyinde nasil yorumladığı, ve benlik dediğimiz, zihin dedigimiz, ne olduğunu tam bilmediğimiz şeye nasil gösterdiği.

şimdi çilek kırmızı diyoruz degil mi. evet cilekten her insanin gözüne ayni frekans geliyor göz aynı şeyi aliyor ve beyne iletiyor. peki ya beyin?

ayni müziği mozartin beyni ile benim beynim ayni islemiyor.

ayni resme picasso ile ben bakiyorum, gozumuz ayni seyi aliyor, beynimiz farkli yorumluyor.

ya kiraza sen bakarken benim gördüğüm maviyi goruyorsan? kiraza ikimiz de kirmizi diyoruz evet. cunku sen domateste de, kanda da, gülde de ayni frekansi aliyorsun ve beynin ayni sekilde algiliyor . dolayisyyla benim kirmizi dedigim hersey senin icin de kırmızı. ama kendi icimizde gördüğümüz renkler farkli.

renk korlugundeki olayin, her insanin beynindeki algı surecinde oldugunu bir düşünün...

benim kirmizimla senin kirmizin, aslinda farkli olabilir bunu diyorum. bunu da anlamanin ya da kesin yoktur demenin suan icin bir mumkunati yok saniyorum.