ses, koku, görüş, hisler, tatlar...

5 duyu organımız sayesinde bu 5 uyaranla algılıyor ve sekillendiriyoruz varolusumuzu.

Bunlarin edinilme asamasinda belirli bir takım formüller var evet.

sesin dalgasına, ışığın rengine, hissin güç ve periyoduna vs. 5 duyu organımız bu etkenlerle nasil uyarilyor biliyoruz. Sinir sistemimiz, reseptorler, retina vsvs...

peki ama ya bu edinimi algılama kısmı? İşte orada her beyin kendisine gelen bu sinyalleri nasıl yorumluyor bilmiyoruz.

Sadede geleyim

Benim beynimin yeşil diye algıladığı rengi, bir başkasının beyni benim sarı dediğimde sekilde algiliyor olabilir mi? Hatta benim yeşilim senin hic deneyimlemedigin bir renk bile olabilir mi? Neden olmasin?

Benim şekerden aldigim tadi ya sen tuzdan aliyorsan? tam tersi senin tuzlu dedigin sey de belki benim sekerli dedigim şeydir. Aslinda ayni seyi seviyoruzdur belki de ama ayni tadi baska yiyeceklerden aliyoruzdur? Olamaz mi?

Bunu bilmenin bir yolu yok sanirim...

Yani ayni evreni, ya baska kimsenin deneyimlemedigi sekilde deneyimliyorsak?

hani zevkler ve renkler tartışılmaz diyoruz ya?

Ya herkes aslında mavi seviyor da, kiminin beyni beynim sarı mi kiminin ki benim kırmızi gördüğümü mavi algiliyorsa? Aslında birisi kirmizi severim derken benim mavi gordugumu seviyordur ha...

veya benim kirazda gördüğüm rengi, ya sen limonda goruyorsan? Ortak bir dil bulduk evet, ikimiz de kirmizi diyoruz ama ikimizin kirmizisi ayni mi acaba?

bunu bilebilmenin bir yolu yok, fakat beynimiz ayni fiziksel girdileri cok baska ciktilarla süslüyorsa, o zaman gercekten cok garip

iyi geceler