Ara tatil yaklaştığında beridir ay başından beri günlük en az 2-3 tane sünnet hastası alıyorum ameliyathanede.
Bizim yaptığımız işimiz gereği sedasyon+lokal anestezi ile yapılıyor. Çocuk tamamen uyur ve haber vaziyette basit bir işlemle yaklaşık yarım saatte sünnet oluyor.
Yaptığımız ilaçlar (ilaç ismi vermeyeceğim kessinlikle) uzun süreli etkiye sahip olmayıp yarı uyur pozisyonda oluyor.Etkisi 15-20 dkda geçirilebilir ilaçlar ve çocukta uygun sedatif dozda solunumu deprese etmediği için hem ameliyat sonrası yani postop dönemi kolay geçiyor hem de aynı gün taburcu oluyor. Sadece lokal anestezi ile alınan sünnetlerde çocuğun büyük değil küçük olması daha avantajlı. Çocuğu tutmak daha kolay ve ağlama durumu pek olmuyor.
Şu ana kadar 2 yılda neredeyse 500ü aşkın sünnet hastası aldım günü geldi 10 dan fazla aldım. Çocuklarda eğer tıbben bir sebep yoksa 2-5 yaş arası sünnet ettirmek kessinlikle tıbben yanlış ve ayrıca benim gördüğüm kadarıyla en rahat ve basit geçen 7-8 yaş arasıdır. 2-5 yaş arası çocuğun cinsel organını tanıma yaş aralığı olduğu için(burda cinsel olarak değil) psikolojik etkileri ve travma söz konusu olabiliyor.
2yaş altı çocuklarda ise asıl sorun olası bir ters durumda (solunum arresti vs) müdahalenin daha zor olması ve daha titiz davranış gerektirmesi.
İnternette herkes her şeyi yazıyor çok da inanmamak lazım. Beneği 40 ı çıkınca sünnet ettirenler var . Bu dediklerimi yaş aralıklarını istediğiniz üroloji uzmanı ile görüşün doğrulayacaktır. İşin içinde olan birisi olarak sadece yaş konusuna dikkat çekiyorum yoksa sünnet işlemi 20-30 dklık basit bir işlem. Tıbbi olasılıklara gelirsek elbette en küçük operasyonlarda bile ihtimal dahilinde risk bulunur.
Evde sünnet olayı ise en saçma olay. Koter dediğimiz cihaz olmadan çocuğu sünnet edip kanamayı kesin durduracağına güvenmek alınabilecek bir risk değil. Olmaz demeyin olur. Biz hastane ortamında gerekli donanımlar olduğu için olası bir kanamada durdurabilecek malzemeleri sahibiz. Fakat ev ortamında yapılan sünnetlerde olası bir kanama durmuyor problemi başınıza gelebilir ve küçük bir olasılık da değil.
Bildiklerimi paylaşmak istedim uzun oldu ama bazı gözlemlediğim yanlış bilinen çok şey olduğu için konuyu görmüşken belirteyim dedim