Selamlar, başarılar dilerim öncelikle iş hayatınızdaki kararlarınızda.
Rekabet gerek dijital gerek fiziksel her alanda mevcut.

Aynı kategorilerde hizmet sağlayan olarak verebileceğim tek tavsiye, belli bir çizginiz olsun.
Hangi kategoriye hizmet sunarsanız sunun, belli bir tasarım ve hizmet çizgisinde olun.
Hizmette kaliteyi, işinize olan saygıyı ön plana alırsanız müşteri sizi kendisi bulur.
İş alayım diye kendi emeğinizi ve yaptığınız işin kalitesini düşürmenize gerek yok.
Grafik alanında tek seçenek forumdaki kategoriler ve ilanlar değil, yurt içi, yurt dışı başka başka platformlar ve grafik tasarıma ihtiyaç duyan belli başlı topluluklar var.
Bu toplulukları veya tasarım trendlerini takip ederek kendinize müşteri portföyü oluşturabilirsiniz.

Fiziksel alanda da bulunduğunuz bölgedeki ihtiyaçlara en hızlı sizin yanıt veriyor olmanız gerekir ki müşteri tutabilesiniz.
Örnek, ankarada ikamet ediyorsunuz diyelim, ankaradaki tüm tasarım ihtiyaçlarına siz cevap veremezsiniz, ama kendi bölgenizdeki bu hizmete ihtiyaç duyan işletmeleri bulursanız
tasarım becerilerinizi iyi pazarlayabilirseniz sizi uzunca süre götürecektir. Halen çoğu orta-küçük işletme böyle bir sektörün varlığından habersiz.
Hani belki komik gelecek ama geçtiğimiz aylarda holding kurma fikriyle trilyon para yatırımların yapıldığı bir sektörde kurumsal kimliğin ne olduğunu bilmeyen yöneticilere 1 saat kurumsal kimliğin gerekliliğine dair bilgi vermişliğim var.

Bazı işleri siz arayıp bulacaksınız bazı işler size gelecek belli bir çizgide ilerleyin yeterli..

Ek olarak,

normal şekilde iş almak istiyorsanız rakipler kadar dolu bir bir portföy gerekir diye düşünüyorum.
En azından her ihtiyaç için en az 1 örnek sunabiliyor olmalısınız alıcıya.
Logo, sosyal medya, fiş, etiket, broşür vs vs.
Alıcılar forumda bir kaç kategoriye ayrışıyor. Fiyata göre, yapılan işe göre, davranışa göre vs gibi.
Ben alıcının talebini karşılayabiliyor olmak önemli diye düşünüyorum.
Açılan hizmet alım ilanlarında sizinle beraber rakibin verdiği çabaya yetişmek çok önemli olmamalı.
Sizin elinizdeki portföy veya tecrübe alıcının talebini karşılayabiliyorsa vereceğiniz teklif fiyatlarından bağımsız şekilde zaten iş size gelecektir buna odaklanmalısınız.
500 tl taban fiyat olan logo hizmetinde 50 TL özel mesajdan teklif ile iş alan arkadaşlar var burada ve saydığınız diğer forumlarda ( yurt içi - dışı)
Bu anlayışla zaten rekabet edemezsiniz, ederseniz aç kalırsınız.

İş gelmiyor, rekabet fazla vs gibi söylemleri bir an önce bırakıp portföy doldurmaya başlayın derim. Müşteri henüz sizi tanımıyor olabilir, hayali ürünler çizimler tasarlayıp portföyünüze ekleyin ki müşterilere kendinizi tanıtacak işleriniz elinizde hazır olsun. Bu işin başlangıcı bana göre tam olarak burasıdır.