Çok yazık ben bu konuda şunu söylemek istiyorum toplumumuzun gelişmesi gerekiyor kesinlikle bunu yapmamız gerek. Toplumun hatta dünya düzeninin bu kadar değişmesindeki sebebi ben teknolojiye bağlıyorum. İletişimin bu kadar kolay ve kısa yoldan kurulabilmesi İnternet'i bu kadar sık ve yoğun kullanmamız özellikle malesef ki insanımızın çok rahat gaza gelmesi bununla beraber Dünya'nın da bu eksene katılmasıyla çok rahat bir şekilde kültür yozlaşması yaşıyoruz.

Fark ediyorsunuzdur ve biliyorsunuzdur da, kibarlık ortadan kalktı. En en en basiti nedir biliyor musunuz, kibar olan toplumların daha huzurlu ve mutluluk içinde yaşadığını görebilirsiniz. Yahut hayatlarının merkezlerine teknolojiyi koymayan toplulukların yüzlerinin güldüğünü.

Moğolistan'daki bir kaç festival videosu izlemiştim insanlar o kadar mutlular ki, herkes birbirine selam veriyor tanımasa dahi. Kibarlık nezaket işte insanı mutlu kılıyor. Geçmişin en yok edici milleti olarak anılan Moğolların bu kadar sakin ve mutlu olabilmesi neye bağlı acaba diye düşünmeden edemiyorum.

Lafa gelince bunu yapmamalıyız, kutsallarımıza bir hakaret yoksa insanların hatalarına karşı kutsallarıyla yanıt vermemeliyiz. İsrail bir devlet, Filistin de aynı şekilde bizim burada yapmamız gereken doğrusuyla yanlışıyla Filistin'den taraf olmak değildir.

Saldırı başlangıcında ortada hiçbir şey yokken festivale gitmiş sivil insanları canice katletmek de doğru değil, buna karşılık olarak hastaneleri bombalamakta doğru değil.

Benim şahsi görüşüm bu yapılanların Filistin'e hiçbir desteği yok aksine gayri safi milli hasılamıza zarar veriliyor, o şirketlerde Türkiye'de vergi ödeyen şirketler, aman parası batsın o olsun bu olsun sakın demeyin. Üretemiyorsanız tüketirsiniz, tüketim toplumlarında ekonomik çöküşle beraber iç savaş getirir. Eğer tuzunuz kuruysa yani "kira ödemiyor, toplu taşıma kullanmıyor" iseniz pekte bunu dert edinmiyorsunuz (starbucks vergi verse ne vermese ne oluyor sizin için) fakat milletimizin çoğunluğu böyle bir fırsata erişmiş değil.

Rahatlık bir taraflarımıza batmasın arkadaşlar, laf olsun diye söylenmiyor Osmanlı döneminde bir çok millet ve din bir arada yaşamış diye. Yaşamış ve yaşanabilir hatta Akdeniz bölgemizde yaşamaya devam ediyor. Mersin'de, Hatay'da, Antalya'da bunları yakın vakitlerde gördük. Süryani'si, Hıristiyan'ı, Müslüman'ı hep bir arada yaşanbilir bir şehir halindeler. Biri Cuma günü camide namaz kılıyor, diğeri pazar günü kilisede mum dikiyor o taraflarda bu insanlar normal karşılanıyor.

Tek çıkar yol burada Türk milleti olarak her iki tarafa da eşit yaklaşıp hatalarının olduğunu görüp barış dilemeliyiz, barış devletler nezninde olmalı halkların barışması bir anlam ifade etmeyecektir.

Umarım bir an önce daha fazla sivil hayatını her iki tarafta da kaybetmez, çünkü hepsinin ideolojik görüşlerinden önce gelen bir aileleri var, çocukları, anneleri, kardeşleri onlar için düşünerek empati yapın lütfen. Hiçbir sivilin yaşamını yitiren insanlar için üzülmeyip "oh iyi oluyor" dediğini düşünmüyorum.