Ohalde Söyle anlatalim..
Peygamberimiz (asm) İstanbul'un fethini ve komutanını yüz yıllar önce müjdelemiş ve haber vermiştir. Zamanı gelince de dediği gibi çıkmış. Şimdi, İstanbul Peygamberimiz (asm) dediği için mi fethedildi, yoksa fethedileceğini bildiği için mi söyledi. O zaman Sultan Fatih yatsaydı, çalışmasaydı, ordular hazırlatıp savaşmasaydı yine olacak mıydı? Demek ki Allah Fatih'in çalışıp İstanbulu fethedeceğini biliyordu ve bunu elçisi Hz. Peygamber (asm)'e bildirdi.
Buradaki ince örnekte: Allah bildiği için yapmıyoruz; biz yapacağımız için Allah biliyor. Allahın bilmesi senin iradeni yönlendirmez.. Zaten Allahın geleceği bilmemesi düşünülemez. Bilmese veya bilemese yaratıcı olamaz.
Allah cc. Kulluk etsinler diye yarattim diyor. Simdi Kulluk etmeyip, beni cehenneme atacaktin madem neden yarattin demek cok mantiksiz geliyor. O seni yaratti ama secimleri sana birakti. Sen secimlerim kötüyse beni keske yaratmasaydin demis oluyorsun. Ama yaratici sen degilsin ki ! Kurallari sen koyamazsin. Ama yaratilan olarak yaratilis sebebini idrak edemeyip yada itiraz edip Üste cikamazsinki, öyle bir sansin yok.. Askerlikte bile kici kirik komutan karsisinda el pence diz divan duran, insanlar. Yüce yaradan karsisinda bu sorulari karsi karsiya gelip sorma cüretine sahip olacaklarmi acaba cok merak ediyorum bende bunu..
Zâriyât Suresi - 56-58
﴾56﴿
Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.
﴾57﴿
Onlardan bir rızık istemiyorum, beni doyurmalarını da istiyor değilim.
﴾58﴿
Şüphesiz rızkı veren, sarsılmaz gücün sahibi olan yalnızca Allahtır.