Tabiki görünüşünü okuyabiliirm. Ama sorumun neresi yanlış
Selam olsun,
Görüşümü bir kenara bırakayım zira yanlışınızı anlatmak daha önemli. Tespit ve Yöntem doğru olmayınca beyhude çırpınışlar başlar.
Bu sorularının yanlışlığı şudur; Bahsettiğin genel olarak Tanrı ise bunun kendi iç mantığını o şekilde kurman gerekir. İslamın bahsettiği Tanrı ise bu konuları Kuranın sunduğu kendi iç mantığı ile kurman gerekir.
Tanrı eğer kötülüğü engellemiyorsa, sonsuz merhamet sahibi değildir gibi kesin ifadeler kuruluyorsa ve iyi niyetle yapılıyorsa mantık hatası ararım yok bilinçli yapılıyorsa cehalet ararım.
Temelini oturtursan örneğin Kuranda anlatılan Tanrı ve merhametin tanımını bilirsen sonsuz merhametin ne olduğunu bilirsen felsefede kötülük problemi olarak ele alınan bu mevzularda akılcı bir düşünceye sahip olamazsın. Özellikle din konularında hangi din hakkında konuşuyorsan, sorguluyorsan ya da yazıyorsan kendi doğrularınla değil sorguladığın dinin iç mantığı ile tutarlılıkları ya da tutarsızlıkları konu edebilirsin. İslam'dan önce bir sürü peygamber olduğunu söyleyen insan olmuş hatta Kuranda yazan bir çok ayet daha önce Sümer tabletlerinde, şurada burada yazıyordu dendiğinde bunun kuranın iç mantığında sorun olmadığını bilecek kadar konuya hakim olmak lazım. Kuran kendinden önce bir çok peygamber geldiğini ve kendilerine kitap, yazı verildiğini kabul ediyorsa İslamdan önce benzer yazıtların olması zaten gereklidir. Benzerinin olmaması Kuranın iç mantığı açısından sorun teşkil eder.
Beni yanlış anlamanı istemem zira ben inanmaktan ya da inanmamaktan bahsetmiyorum.
Bir konuyu konuşurken temeli iyi oturtmak lazım, sonsuz merhamet ya da kötülük için kendi kabul ettiğin anlamları kullanamazsın.
Her kelimenin farklı alanlarda farklı tanımları olabilir, bunlar normaldir.
Bu kavramları sorguladığın dinin açıkladığı şekilde ele almak gerekir yoksa Hayat Kurana göre farklı anlamdadır, ateiste göre farklı anlamdadır, romantik bir insana göre farklı anlamdadır. Eğer siz başkasının anlamıyla kuranda yazan Hayatı anlamaya çalışırsanız temelde hatanız var demektir.
Umarım anlatmayı başarabilmişimdir bu sınırlı sayıda kelime kullanımı ile.