Borsa için anlamadan bilmeden kısıtlı duyum olarak " KUMAR " diyenler olmuş, sen onlara takılma. Orta ve uzun vade için en iyi yatırım borsa sayılabilir, ticaret ise günlük / haftalık / aylık sıcak para akışı sağlar, birikim yaparak borsada lot sayınızın artmasına yardımcı olur yani ikisi beraber yürürse faydalı olurlar. Borsa dediğimiz olay halka açık şirketlere verdiğiniz para oranında ortak / hissedar olmanız anlamına gelir, bunun nesi kumar? Ortaklık ne zamandır kumar diye anılır oldu anlamak mümkün değil. Daha 2 gün önce bir arkadaş ile bu muhabbeti konuştuk ve arkadaş TL mevduat faizin daha iyi olduğunu iddia etti borsanın yanında.
Ben 500,000 TL borsada paran olduğunda 1 sene sonra minimum 2 katına çıkar 1 milyon olur, %10 temettü dağıtır yani 1 yıl sonra yıllık 100,000 TL yani aylık 8,333 TL ek gelirin olur dedim, arkadaş ne dese beğenirsiniz? " Banka 500,000 TL'ye ayda 16,000 TL veriyor. " dedi, evet aynen bunu söyledi. Paranın alım gücü, enflasyon, paranın zaman maliyeti, kümülatif kazanç vs. ekonomik olarak hiçbir şey bilmeden ben 8 bin kazandırır demişim o 16 bin kazandırdığını görmüş o haklıymış. O yüzden herkesin ekonomi yorumunu ciddiye almamanızı tavsiye ederim, özellikle kumar diyenlerin.
Ticaret yapacaksınız diyelim, mesela bir cafe açacaksınız, yerli borsadan örnekle gidelim mesela Bist100 içerisindeki şirketler oranında kazanç sağlayabilecek misiniz? Mesela borsadaki bazı enerji şirketleri 15 milyar harcayarak çeyreklik dönemde 100 milyar kazanıyor, Toplamda kazanılan paranın %85'ini kar olarak yazabiliyorlar bu maliyete göre %600-700 lerde kar demek, siz onlarca yıllık tecrübeli ihracat şampiyonu dev kuruluşlardan fazla kazanacağınıza inanıyor musunuz? Bu kazançlı şirketleri aldığınızda artık sizde bir nevi yatırdığınız para oranında o şirketlerin ortağısınız ve o şirketlerin aynı kar oranında kazanacaksınız demektir teorik olarak. Pratikte hisse fiyatını arz / talep belirlediği için bazen defter değerinin çok altında veya üzerinde fiyatlanabiliyorlar ama kabaca tarif ettim. Yılda %300 büyüyen borsadaki bir şirkete para yatırmak mı yoksa yılda %20 anca büyüyecek bir işletme açarak ticarete sıfırdan başlamak mı? Ayrıca ticareti siz yaparsınız, yorulursunuz, risk alır ve emek harcarsınız, borsada ise yalnızca oturursunuz basarsınız parayı şirketler sizin yerinize para kazandırır, size şirketinin ismini, tecrübesini, kar oranını ve büyüme oranını satar bir nevi. Üstelik borsadaki şirketler şeffaf olmak zorundadır, her çeyrekte bilançolarını halka açık şekilde açıklarlar, kar / zarar durumlarından tutun kasalarındaki nakte kadar bildirmek zorundalar, eleman sayısından envanter durumuna kadar açık seçik ortadadır. Birileri hala kumar diyebilir çünkü son fiyatı alıcı ve satıcıların arz/talep dengesi belirliyor, bu yüzden 600 lira olması gereken bir hisse 250 lirada kalabiliyor, 30 lirada olması gereken bir hisse de 80-100 liralara fırlayabiliyor, en mantıklı yatırımı araştırıp yapmak yine sizin elinizde tabi. Tüpraş, Garanti Bankası, Turkcell, Pegasus, Thy, Enerjisa, Şişecam, Erdemir, Ülker, Sabancı Holding, Koç Holding vs. dev şirket ve holdinglere neredeyse cebinizdeki bozukluklar ile ortak olabiliyorsunuz, bu mükemmel bir şey kullanmasını bilene. Tabi ticarette şansınız yaver gider, 1 koyup 10 alırsınız orasını bilemem, bana göre ticaret borsadan çok daha riskli. Ytd, esenlikler.