Forumda yazılım işi yapanların yarısı çöp iş yapıyor, bu bir gerçek. Sadece yazılan koddan değil, müşteri iletişimi dahil olmak üzere yazılım teslim süresini çook geciktirmekte içinde.
Ancak sorun tek taraflı mı? tabii ki hayır.
Aldığım son işte müşteriye defalarca "Ben yazılımcıyım, sektörü en iyi sen biliyorsun. Bana yazılı olarak istediğin özellikleri gönder, kodlayalım" dedim ama "Çok yoğunum brifing hazırlayamam" veya "hocam x sitesi var zaten, böyle olacak" gibi saçma sapan dönüşler aldım. Ön ödeme almamış olsam orada projeyi bırakır, iadesini yapardım. Sonrasında gelen istekler (ekstra ve fiyata dahil) "İadeni yapayım hocam" dedim ve iade istemedi. Özelliği istemeden vazgeçti.
Sonuç olarak ne oldu? Ben siteye girip özellik listesi çıkardım ve ödenen para/yapılan iş arasında dağlar kadar fark oluştu. İş yükü arttığı içinde teslim süresi bir hayli uzadı.
Müşteri gözünden bakınca "İşe bir ay dendi ama iki ayda teslim edildi" şeklinde yorumlanır, ben ise sözü geçmeyen bir çok bölümü kodladım ve emeğimin karşılığını alamadım derim.
Benim amatör yazılımcı değilim, yazılı olarak özellik listesi almadan işe başlamam ama yıllar sonra yaptık bir hata..
Müşterim ile hala konuşurum, destek isterse desteğini sağlarım ve kendisini severim ama yapılan iş ortada.

Kısacası, Türkiye'deki müşteri de müşteri değil. Ne istediğini bilmeden iş yaptırmaya çalışıyorlar. Bende Türkiye'den özel yazılım almamaya özen gösteriyorum alacaksamda benim şartlarımda çalışıyoruz, kısacası işinize gelirse.
Saatlik ücretlendirme yaparım, o süre zarfında neyi nasıl istersen kodlarız. İsterse 10 saatlik iş müşterinin istekleriyle 100 saat olsun, ödememi yaptığı sürece sorun yok.