Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bende bundan bahsediyorum. yazımı tamamıyla okumamışsın hocam. sizin dediğiniz gibi katılıyorum. fakat bazıları bunu bir çete şeklinde yapıyor. adamın hiç bir ticareti yok. sadece marka tescili yapıp insanları tehdit edip gasp ediyor. ben bir avukatın şahsıma para gönder şikayeti müvekkilimden kaldırtayım onun işleriyle ben ilgileniyorum dedediği dahi duydum. adamla rüşvet suçundan meslekten atıldı ve maddi manevi ve kamu davası açıldı. 15 sene yatarı var. haklı olduğum kısım bu kısım zaten. yoksa insnalar markalarının haklarını elbette koruyacak...
Değerli hocam yasa koyucu marka tescilinde ticari faaliyet zorunluluğu getirmemiş ve 5 sene hak tanmış.
Yani tescilden itibaren 5 sene o markayı kullanmasan da markanın korumasu devam eder.
O yüzden 5 sene sonra ithal etmeyi düşündüğün ya da imal etmeyi hayal ettiğin bir ürün için bugünden tescil alabilirsin.
Ve tescili aldıktan sonra başkalarının o marka ile faaliyetini kısıtlayabilirsin.

Avukat eğer müvekkilinden izinsiz habersiz veya müvekkilinin iradesine aykırı işlem yapıyorsa, aldığı paradan müvekkiline hakkını vermiyorsa bu suçtur.
Ama tescil sahibi bir avukata vekalet verdiyse bu işlerle kendi uğraşmak istemiyordur.
O yüzden avukat para koparmak için her türlü taklayı atar ama bu parayı müvekkili adına alır ve kendi komisyonunu tahsil eder.
Çoğu zaman da yasal cezaları tehdit olarak gösterip tutturabildiğine bir tazminat tutarı koparmaya çalışır.

Aynı durum hemen hemen tüm fikri sınai haklarda uygulanıyor.
Bir hukuk bürosu gidip 2-3 meşhur avukatın vekaletini alıp bu adamların karikatürlerini yaynlayan herkesin peşine düşüyor.
Başka bir hukuk bürosu yabancı yazılım veya lisanslı içerik sahiplerinin vekaletini alıp bunların peşine düşüyor.
Burada ödemeyi avukat ya da hukuk bürosu alır ve anlaşması oranındaki parayı hak sahibine verir.

İşlemler hukukidir.