digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
1) Eğer gerçekten marka tescili aldılarsa adamlar dol@ndırıcı değil yasal haklarını arayan insanlardır.
2) Yurtdışından kafanıza göre ürün sokup pazar yerlerinde satamazsınız sattığınız ürünün marka tescil hakkının kimde olduğunu öğrenmeniz gerekir. Eğer marka tescilliyse farklı bir marka adı altında ürünü sokmanız gerekir.
3) Eğer meşhur bir markanın tescili yapıldıysa satıcı değil yurt dışındaki üretici mahkemeye gidip kötü niyetle kendi markasından faydalanıldığını ispat ederek dava açıp marka tescilini kendi üzerine alabilir.
4) Tescilden itibaren 5 sene içinde kullanılmayan ya da 5 sene boyunca kullanımına ara verilen marka düşer.

Yani ortada bir gariplik ve dol@ndırıcılık yok.
Her Türk vatandaşı domain alır gibi, ileride kullanmayı planlayarak marka tescili yapabilir.
Ve tescillenen marka ile başkalarının ticari faaliyet yürütmesini engelleyebilir.
Tescilli markasının kullanılması karşılığında bir ücret ya da komisyon isteyebilir.

Mağdur olarak gösterdiğiniz pazaryeri satıcıları basiretli bir tüccar gibi davranmalı ve satışını yaptıkları ithalatini yaptıkları ürünlerin marka tescillerinin koruma altında olup olmadığını kontrol etmeden ticarete başlamamalılardı.

Yaptığınız başvurulardan hiç bir sonuç elde edemeyeceksiniz.
Paris Sözleşmesine göre MEŞHUR MARKA tanımına girmeyen hiç bir markadan böyle başvurular ile sonuç elde edemezsiniz.
Bir adam Brezilya'da satışa sunulan ve tescillenen ABİDİK GUBİDİK markalı ütünün markasını duyup çok beğenebilir.
Bu adam ileride Türkiye sınırları içinde bu marka altında bir ütü üretebilirim ya da ithal edebilirim diyerek markayı Türkiye'de tescil ettirebilir.

Tescil bu markayı ve fikri korur.
Yani adamın fikri hakkı yoktur sizin uydurduğunuz bir iddia...
Çünkü yasaya göre başka ülkedeki markayı duyup beğenip Türkiye'de bunu tescil ettirmek bir fikirdir ve koruma altındadır.
Ancak eğer marka meşhur marka ise zaten Türk Patent marka uzmanı araştırma esnasında başvuruyu reddeder.
Yanlışlıkla tescil edilse bile mahkemeye başvurulması halinde MEŞHUR MARKA tanımına giren marka tescili iptal edilir.
Kısaca Abidik Gubitik diye Çin'de üretilen bir ütü markasını beğenip marka tescili yapıp Türkiye içinde bu markayı koruyabilirsiniz, çünkü bu marka Çin e özel yerel bir markadır başka ülkede başka insanlar tarafından tescil edilip kullanılabilir.
Ama Philips diye bir markayı tescil ettirseniz bile mahkemede bu markayı koruyamazsınız çünkü bu marka dünya çapında meşhur bir markadır.

Biz bu olayla ilk kez 17 sene önce karşılaştık o zaman fikri sınai mülkiyet kanunu yoktu kanun hükmünde kararname ile yürüyordu işler.
Amerika'dan bir güzellik aleti getirmeye kalktık, 5 bin adet sipariş verdik ürünler geldi gümrükte takıldı.
Çünkü bizden 2 sene önce başka bir firma getirmek istemiş, marka tescili yapmış ama Amerikalı firma küçük çaplı şirket diye bunlara mal vermemiş.
Biz firma ile görüştük gümrükte takılan mallar için parça başı bizden komisyon istediler satışa izin vermek için.
Amerikalı şirketin Avrupa bölge müdürü geldi, oturduk toplantı yaptık.

Sonunda biz dedik ki böyle mal getirip sürekli komisyon vermek biz uygun değil.
Malı piyasaya biz süreceğiz biz pazarlayacağız, sonra belli bir pazar payına ulaştığımızda elimizden markayı malı alabilirler.
En sonunda biz aradan çekildik, tescil sahibi gümrükte takılan malların parasını bize ödedi.
Amerikalı şirket ile 17 senedir onlar çalışıyorlar.
Burada bir dol@ndırıcılık yok, bizden önce davranıp yer kapan adamlar var.
Ve bizim tecrübesizliğimiz dikkatsizliğimiz var.

O zamandan beri bir fuarda bir ürün ile ilgilendiğimde ilk yaptığım şey cepten marka tescilini sorgulamak )))
Markası tescilli değilse markayı tescil edip 200-300-500 adet getirebilirsiniz,
Markası tescilliylse en az 1000-3000 adet kendi markanız ile getirtmeniz gerekir.

bende bundan bahsediyorum. yazımı tamamıyla okumamışsın hocam. sizin dediğiniz gibi katılıyorum. fakat bazıları bunu bir çete şeklinde yapıyor. adamın hiç bir ticareti yok. sadece marka tescili yapıp insanları tehdit edip gasp ediyor. ben bir avukatın şahsıma para gönder şikayeti müvekkilimden kaldırtayım onun işleriyle ben ilgileniyorum dedediği dahi duydum. adamla rüşvet suçundan meslekten atıldı ve maddi manevi ve kamu davası açıldı. 15 sene yatarı var. haklı olduğum kısım bu kısım zaten. yoksa insnalar markalarının haklarını elbette koruyacak...