SEOmuhendisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dostlar selam

Malum artık başta chatgpt olmak üzere pek çok yapay zeka aracı işlerimize, hayatımıza girdi. Ben de seo süreçleri olsun, ufak tefek php, css vb. yazılım işlerim olsun, excel formülasyonu gibi günlük kullanımlar olsun pek çok işlerimde Chatgpt dostumuzdan destek almaktayım. "SEO Paylaşımları" serimde, seo işlerinde chatgptyi nasıl kullandığıma dair ipuçları da vermeye karar verdim. Pek çok klişe listelerden bağımsız, kendim geliştirdiğim ufak tüyolar beni takip eden dostlarım ile paylaşacağım, umarım faydası olur.

Bu içerikte, disavow işlemi yaparken excel + chatgpt ile nasıl verimi arttırdığıma dair bir örnek sunacağım.

Konuya devam etmeden önce :

Önemli Bilgilendirme : Hiç Bir Paylaşımımızı Kaçırmayan Etiket Listesi

• Bu paylaşımları takip etmek, katılarak fikir alış verişi yapmak, soru sormak istiyorsanız , serideki diğer paylaşımlarda etiketlenmek istediğinizi yorumunuzda belirtebilirsiniz. Böylece her yeni paylaşımdan haberdar olacaksınız
  • Bundan sonraki seo paylaşımlarımda bahsedilmesini istediğiniz konular var ise, yorum olarak belirtebilirsiniz.
Disavow Süreçlerinde Chatgpt Kullanmak

Burada elbette pek çok kritere göre onlarca adımda tamamlanan tüm disavow sürecini aktaramam, ancak excel bilenler harika için bir tüyo vereceğim.
  1. Öncelikle ahrefs, semrush vs. araçlardan süzdüğümüz backlink listemizi excelde filtreli bir tablo haline getiriyoruz.
  2. Disavow işlemlerinde bakılması gereken en kritik şeylerden birisi de anhcor text, yani bize link gelen kelimedir öyle değil mi? Anchor sütunumuzu seçiyoruz komple, aynı dosyada başka bir sayfaya yapıştırıyoruz.
  3. Yinelenenleri kaldır diyoruz. (2. ve 3. adımları yapmak yerine, kullandıgınız araçtan anchor reportu ayrıca indirebilirsiniz ama hem kota yememesi, hem de excelde daha kolayıma geldiği için ben excelden çıkarıyorum 30 saniyede)
  4. Şimdi bu yöntem özellikle global sitelerde çok daha önemli olmaktadır ama tek dilli sitelerde de gayet faydalı. Chatgpt amcaya bu listeyi yapıştırıyorum ve öncelikle bu anhcorların Türkçelerini yazmasını istiyorum (kendim listeden manuel kontrol de edebilmek için, çünkü eğer global bir siteniz var ise, size çince ama içeriğiniz ile alakalı bir kelimeden gelen linki yanlışlıkla reddedebilirsiniz.) + sonraki promtta bu anhcorların sitemle alakasının irdelenmesini ve karşılarına uygun ya da uygunsuz olduklarını yazmasını istiyorum. Burada tamamen kendi kriterlerinizi oluşturabilirsiniz çalışmaya göre, örneğin adu*lt bir kelimeden saldırı yiyorsanız, chatgptye yazarsınzı ve size 1000 kelimelik listenizden a*dult olan 300 uygunsuz kelimeyi çat diye verir, ya da diyelim ki araç yedek parçası satıyorsunuz, otomobil sektörü ile alakası olmayan + sizin domainiz geçmeyen tüm anhcorları bulmasını isteyebilirsiniz, gibi gibi örnekler =) Yani çalışmanın durumuna göre promtu şekillendiriyoruz.
  5. Sonra da chatgpden gelenlere göre excel anhcor listemizde yan sütuna verdiği bilgileri (uygun - uygun değil) yapıştırıyoruz.
  6. Sonra excelde backlink listemizin oldugu sekmeye dönüyoruz, düşey ara ile bu "uygun, uygun değil" durumlarını backlink tablomuzda anhcor sütununun yanına çagırıyoruz.
  7. Uygun olmayan anhcordan gelen tüm backlinklerimizi filtreliyoruz.
  8. Kalan backlinkleri afiyetle disavow listemize alabiliriz.
  9. İster url bazında ister domain bazında dosyamızı oluşturabilirsiniz.
  10. urlleri domaine çevirmek için https://websiteseochecker.com/extract-url-to-domain/ aracı gibi araçları kullanabilirsiniz. Ben bunu da excelden yapıyorum daha kolayıma geliyor.
(400 satırlık bir spam listesinden kesit)

Kullandıgım promt + excele dair daha detaylı anlatımı da ekleyeceğim, şuan için bu kadarına vakit buldum

Ek İpucu -1

Son olarak Google'un disavow araç sayfasında belirttiği üzere, çok riskli bir işlemdir ve bilinçsizce yapılmaması gerekmektedir. Bir linkin zararlı olup olmadıgını bu konuda tecrübe ve pek çok açıdan bakarak belirleyebilirsiniz. O nedenle çeşitli araçların hazır toxic çıktısını alıp, ya da chatgptye backlink listenizi verip spam olanları bana yolla diyerek tüm kararı araçlara, yapay zekaya bırakırsanız, muhtemelen kaş yaparken göz çıkacaktır.

Ek İpucu -2

Sitenizde her şey yolundaysa, stabil ya da artan bir trafiğiniz var ise disavow aracından uzak durunuz. İşler yolunda gitmiyorsa, ve bunun öncesinde yoğun spam backlink çalışmaları yaptysanız, veya bir backlink saldırısı yiyorsanız o zaman bu aracı mutlaka kullanmalısınız.

Bol SEO'lü günler

Önceki paylaşımlar :Seri Harici Önceki SEO Paylaşımlarım :

Yazıyı faydalı bulduysanız diğer ipucu içeriklerim:
  1. Backlink çalışmalarınızda rel="sponsored" etiketi kullanıyor musunuz?
  2. 🚀🚀Site Hız Skorlarına Gereğinden Fazla Takılıyorsunuz🚀🚀
  3. 80/20 Kuralı Hayatınızı Değiştirebilir
  4. Sizce Google Yapay Zeka İçerikleri İle İlgili Aksiyon Alır mı?
  5. İç SEO Gücü + Etki - Tepki + Mutluluk 🤩
  6. Backlink Paketleri Memnun Olanlar vs Olmayanlar
  7. Domain SEO İçin Neden Önemlidir?
  8. Önden Ödeme Talep Eden SEO 'cular
  9. AI İçerikler İle Sitenizin Geleceğini Riske Atmayını
  10. ��"Ya Tutarsa" SEO Hizmetleri��
  11. Max Kaç Linke İzin Var Hocam? Seni gidi seocu seni
  12. Milyonlarca Backlink İçin Link Reddetme (Disavow) Çalışmasına Dair Analiz ve Tavsiyeler
  13. SEO için Boşa Harcanan Paralar
  14. Site Alırken, Trafik Değerlendirmesi Yaparken Buna Dikkat Edin!
  15. Backlink Alırken Backlink Analizi Yaparken Kaçırdığınız Şeyler��
  16. SEO'da Sezgiselliği Dikkate Almıyorsan��, Baştan Kaybediyorsun!
  17. Doğru Bilinen Yanlış : Manuel Eklenen Backlink İyidir��
  18. Rakip Analizi Yaparken Backlinkleri Yorumlamak��
  19. Doğru Bilinen Yanlış : Disavow Yapmak Spam Score Düşürmez
Eline,bilgine sağlık...