Herkese selam dostlar, aramızda yeni üyelerimiz var ve genelde forum kullanımı başlarda karışık gelebiliyor hele forum kültürüne alışkın değiller ise işleri daha da zor olabiliyor. Ben de boştaydım böyle bir rehber hazırlayayım dedim. Aklıma gelenleri yazacağım. Sizler de atladığım unuttuğum veya yanlış olan bilgi varsa mutlaka yazın ki yeni gelen arkadaşlarımız adapte olabilsin.

Öncelikle forum nedir? sorusundan başlayalım. Forum siteleri internetin sosyalleşmek için kullanılmaya başladığı dönemlerden itibaren ortaya çıkan bilgi paylaşımı ihtiyacını gidermek ve insanların evden çıkmadan sosyalleşebilmesini sağlayan ilk projelerdir diyebiliriz kısaca. Her forumun kendi kültürü vardır her forumda farklı hitap şekilleri farklı paylaşım alanları ve ticaret alanları vardır. R10.net'in de genel olarka kabul gören "hocam" kelimesi bu hitap şekillerinden en bilinenidir.

r10.net ne işe yarar?
R10 internetten para kazanmak başta olmak üzere bir çok alanda hizmet alabileceğiniz, sosyalleşebileceğiniz vaktinizi iyi değerlendirebilirseniz kendinize yeni şeyler katabileceğiniz köklü bir platformdur yeni gelen arkadaşlar umarım uzun yıllar aramızda olursunuz sizler de.

Teknik bilgiler.

Flood ve spam nedir?
Genel olarak forumlarda flood yapma spam yapma gibi cümleler görebiliriz. Bunlar üyelerin ard arda mesaj atması anlamına gelir kısaca. Burada amaç konulara yorum yapanların ve okuyanların gözünü yormamak ve bunu kötüye kullanarak profil istatistiklerini arttıranların önüne geçmek için koyulmuş genel olarak tüm forum sitelerinde kabul gören önemli bir kuraldır.

R10+ Nedir?
R10+ Eskiden beri tüm forumlarda dile getirilen +rep yani reputation, türkçesi ile itibar anlamına gelen bir üyenin diğer üyelerden aldığı, teşekkür ve yardımları karşılığında verilen itibar puanıdır. Diğer forumlardan ayrı olarak burada R10+ İsmi ile özgün bir itibar puan sistemi bulunmaktadır. ne kadar R10+ O kadar yardım etmiş demektir kısacası.

Taban fiyat nedir?
Taban fiyat, bir ürün veya hizmetin olabilecek en makul fiyatı anlamına gelir, genel olarak yöneticilerin (bazı istisnalar dışında) belirlediği piyasayı öldürmeden müşteriyi de memnun edecek ayrıca bir sektöre yeni girecek hizmet veren için ortalama örnek oluşturabilecek bir fiyat listesidir. Bu taban fiyata tüm forum riayet eder ve aynı zamanda önemli bir kuraldır. Ekonomik koşullara ve piyasanın durumuna göre artış gösterir.
Taban fiyatları hangi hizmeti verecekseniz o hizmet kategorisinin kurallar bölümünden bulabilirsiniz. Eğer bulamazsanız o kategorinin moderatöründen rica ederseniz size yardımcı olacağına eminim.

Neden tüm mesajlar büyük harfle yazılmaz?
İnternet kültürünün en çok bilinen kuralıdır aslında, büyük harfle yazmak demek bağırarak konuşmak demektir, kültür o şekilde şekillenmiştir. Forum kültüründe de saygı ön planda olduğu için büyük harfle yazmak genel olarak hem saygısızca bir harekettir hem de yasaklanmaktadır.

Profil resmi değiştirdim neden görünmüyor?
R10.net bulut sunucular üzerinden hizmet vermektedir. Bu yüzden çerezler ile alakalı teknik bir durumdan dolayı profil resmi geç gelebilmektedir. Bunun için profil resminizi değiştirdikten sonra çerezleri temizlemeniz yeni profil resminizi görmenize olanak sağlar. Hemen panik yapmayın eğer benim gibi bunları kafaya takmayan birisi iseniz, siz profil resminizi değiştirdiğinizde ve çerezleri temizlemediğinizde diğer üyeler sizi çoğunlukla daha önce profilinizi ziyaret etmediyse ve çerezlerine eklenmediyse yeni profil resminiz ile görecektir, ben profil resmi değiştirince pek kafama takmıyorum 12 saat içerisinde bazen daha da erken zaten düzeliyor.

Dipnot: Kapak fotoğrafı profil fotoğrafı gibi çerezlere takılmadan otomatik değişir beklemek veya çerezleri temizlemek zorunda kalmazsınız.

Profil resmi nasıl değişir?
1- Profilinize giderek adınızın altındaki seçenekler yazısına ve profil resmini değiştir seçeneğine tıklayın.

2 - Daha sonra karşınıza çıkan avatar belirleme kısmının altında yazan dosya seç butonuna tıklayıp kullanmak istediğiniz profil resmini seçip değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın.
Ayrıca turuncu alanda yazan uyarıdaki linke tıklayarak açılan sayfanın tarayıcı ön belleğini temizleyerek hızlıca yeni profil resminizi görebilirsiniz.

Forum tema değiştirme
Forumda hem açık hem de koyu tema bulunmakta, eğer açık tema gözünüzü çok rahatsız ediyor ise tek tık ile koyu temaya geçebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken forumun sağ üstünde bulunan tema ayarları bölümünden güneşi seçip açık, ayı seçip koyu temaya hızlıca geçiş sağlayabilirsiniz.

İmza ekleme
Forumda en önemli ve ücretsiz bir şekilde reklam ve pazarlama alanlarından birisi olan forum imzanızı profilinizin yanındaki 3 çizligi ve sağ alt köşesinde çark olan ızgara butonun üzerine gelerek açılan menüden imzanı değiştire tıklayıp açılan panelden imzanızı belirleyebilirsiniz. Genel olarak forumda herkes imzasına satış veya hizmet konularını eklemekte.

Şikayetiniz mi var?
Forum içi ve forum dışı bazen tatsız olaylar yaşayabiliyoruz insanız sonuçta, önemli olan bu tatsız olayları çözüme kavuşturmaktır. Burada forum içerisindeki şikayetim var kategorisi devreye giriyor.Bu kategoride yetkili olan moderatörlerin bu işi gönüllü yaptığını, kesin bir yargı ve karar mercii olmadıklarını ayrıca sizin özel teknik desteğiniz olmadıklarını unutmadan şikayetimizi dile getirebiliriz.

Nasıl şikayetim var konusu açılmaz?
Öncelikle hem yasalarca belirlenen masumiyet karinesi hem de anlaşılmayan bir şekilde mağduriyet yaşadığınız üye için "d-landırıcı" hitabı kullanmayın. Haklıyken haksız duruma düşersiniz, şahıs size bu yazıdan dolayı dava açarsa kesinlikle kaybedersiniz, örneğini internetten araştırabilirsiniz. Ayrıca ard arda flood atmadan meramınızı yazıp sorununuzu dile getirdikten sonra şikayetinizin çözüme kavuşturulmasını bekleyebilirsiniz, ikili dialoglara girmeden sadece moderatörlerin söz vermesini bekleyerek daha hızlı sonuç alabilirsiniz, sayfalarca ağız dalaşına girerseniz şikayet ettiğiniz üye ile bu de oluşan bilgi kirliliğinde moderatörlerin çözüme kavuşturmasını geciktirir ayrıca ban yemenize sebep olabilir. Ek olarak yukarıda da dediğim gibi moderatörler ve yönetim bu işi gönüllü yapmaktadır, ve tarafsız bakmaktadır tüm şikayet konularına, hatta çok kez şahit olduğum bir şeyden bahsedeyim diyelim x bir hizmet ile ilgili mağduriyet yaşadınız bu x hizmet ile ilgili şikayetinizi işleme alan moderatör x hizmete hakim değil ise yönetimden ayn hizmeti veren birisini bulup onun görüşünü alabilmektedir, bu da adil davranışa güzel bir örnektir. Kimse kimsenin babasının oğlu değil.

Forumun meşhur d*landırıcılarına dikkat!
Her ortamda olduğu gibi r10da da iyi niyetle gelmemiş insanlar illaki olacak bunun önüne bilinçli olarak geçebiliriz, öncelikle 2 isim vereceğim bunlardan biri hepimizin tanıdığı seyyit çağlı mağmı diğer sey-it diğeri de camide kaldığını iddia edip 50 lira 40 lira para isteyerek insanların duygularını sömüren mustafa düşünceli, bu 2 iki isim forumda sürekli gezip iletişim bilgisi bırakılan her numaraya yazar ya dilenir ya da o işten anladığını bildiğini iddia ederek para almaya çalışır.

Nasıl önüne geçebilirsiniz?
Öncelikle şu linke tıklayarak Google'da çıkan konuları incelerseniz 10 15 dk vakit ayırarak forumda önceden yaşanmış olayları görebilirsiniz. Ayrıca teyit alarak işlem yapmanızı tavsiye ederim çünkü bu gibi tokatçılar forumda o an çevrimdışı olan cevap vermeyeceğinden emin oldukları kişilerin profilini atarak ben şu kişiyim diyor ve telefondan giriyorum bilgisyarım evde ya da tam tersi şekilde forum dışı iletişimi sürdürmeye çalışıyorlar bu tarz durumlarda forumdan teyit almanızı öneririm, bizzat arkadaşım bile olsa önce forumdan teyit alırım numarayı tanımıyorsam veya profilinde yazmıyorsa. Ayrıca konu foruma taşınacağı ve teyit alacağınız için ileride oluşabilecek bir olumsuz durumda mahkeme kararı ile (süreç nasıl işler tam bilgim yok) kişinin ip adresini savcılık forumdan talep edebiliyor yasal olarak verme yükümlülüğü foruma aittir. Bu da olası mağduriyet vs. gibi durumlarda işinizi kolaylaştırır.

Bir ürün veya hizmet satmak istiyorum.
Bir ürün veya hizmet satmak ticaret yapmak için geldiyseniz tam olarak doğru yerdesiniz. Ama bunun için (07.11.2023 tarihi itibariyle) 5 ayrı kişi ile ticaret yapmak ve ticaret puanı almak ayrıca 1 aylık üyelik süresini doldurmak gerekmektedir. her 1 ticaret puanı en az 100 tllik işlem karşılığı verilmektedir. Bunun için de forumda ticaret puanı için konu açarsanız zaten hızlıca hizmet verenler iletişime geçecektir sizinle. (ben de dahil )
1 Aylık süreyi ve ticaret puanını tamamladıktan sonra ilgili kategoriye kurallar dahilinde ticari satış konunuzu açabilirsiniz.

Premium üyelik almalı mıyım?

Kesinlikle evet.
Forumun birçok premium üyelik ve reklam seçenekleri mevcuttur, vereceğiniz parayı fazlasıyla geri alabileceğinize emin olabilirsiniz. R10da premium üyelik aynı zamanda itibar da demektir, bu itibarınız ile yapacağınız işlerin kalitesi bir araya gelir de bir denge tutturabilirseniz çok iyi paralar kazanabilirsiniz. Denemek için gold üyelik almanızı tavsiye ederim faydasını gördükten sonra zaten kendiniz yükselteceksiniz. Ayrıca imzanıza özel banner ekleme birden fazla link ekleme gibi üyelik çeşidine göre daha bir çok avantajları bulunmaktadır.

Bir kişi beni rahatsız ediyor, ne yapmalıyım?
Eğer bu üye bizzat size mesaj atarak, hakaret vs. gibi bir rahatsızlık veriyor ise mesajların yanında "konuşmayı bildir." butonu bulunmaktadır onun aracılığı ile rahatsız eden kişiyi forum yönetimine bildirebilirsiniz, ekstra şikayet konusu açmanıza gerek kalmaz. Forum içi bu tarz durumlarda konuşmayı bildir butonu ile daha hızlı sonuç alırsınız.

Şikayetim var kategorisine gerek kalmaz moderatörlerin de yoğunluk ile uğraşıp diğer şikayetlerin ertelenmesine sebebiyet vermezsiniz. Bir moderatör hocam düzeltecektir yanlışsa eğer, özel mesaj ile rahatsız eden hakaret eden birisi için konuşmayı bildir dışında şikayet konusu açmak da yasaktı sanırım. Sadece forumda iletişime geçtikten sonra whatsapp üzerinden ailevi değerlere, vatan millet bayrak din gibi değerle hakaretler cezalandırılır bunun dışında forum dışı kavgalar forumu ilgilendirmez, tavsiyem engelleyin geçin devam ederse dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Ayrıca forumda da sizi birisi rahatsız ediyor ise engelleyebilirsiniz. O kişinin açtığı konuları görebilir ama içeriklerini siz istemedikçe görmezsiniz. Birbirinizin profillerini de göremez konularına yazamazsınız.
Örnek olarak engellediğim bir üyenin profil görüntülemesi

Bir üyeyi engellemek ise çok basittir. Profiline gidip adının sağ tarafında bulunan 3lü çark butonuna tıklayarak engelleyebilirsiniz.

Profilinize sosyal medya hesapları ve iletişim bilgisi ekleme
Profilinizi zengin gösterecek bir diğer önemli alan ise profilinizdeki sosyal medya hesaplarınız ve iletişim bilgisidir. Müşteri size steamden bile ulaşabilmeli.

Bunun için sağ üstten 3 çizgili çarkın üzerine gelip açılan menüden panelime tıklıyoruz.

Ardından sol yarafta profili düzenle butonuna tıklayıp açılan sayfada aşağıya inerek Sosyal Medya Hesapları alanını doldurabilir daha sonra değişiklikleri kaydet butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca aynı sayfada, yaşadığınız şehri, doğum tarihinizi (bu önemli çünkü R10 Her yıl doğum gününüzde 1 günlüğüne premium üyelik hediye ediyor), uzmanlık alanı hobiler gibi alanları da doldurmanızı tavsiye derim.

Profilime numaramı ekledim fakat garip garip numaralar arıyor mesaj atıyor bunu nasıl engellerim?

Yine aynı panelim sayfasında bulunan profilinizi özelleştirin butonuna tıklayarak açılan sayfada iletişim bilgileri gibi alanları kimlerin görebileceğini seçebilirsiniz. Ben bunun önüne geçebilmek için komple tüm profilimi sadece forum üyeleri görebilecek şekilde ayarladım. (Gizli sekmeden benim profilime r10a giriş yapmadan bakarsanız anlayacaksınız ne demek istediğimi.)

Evet şu ana kadar genel forum kurallarını, forumda neler yapabileceğinizi ve profil düzenlemesini öğrendik, burada yazılanlar forum kültürüne ve R10'a yeni gelmiş arkadaşlarımız için basite indirgeyerek anlatılmıştır, bilen arkadaşlarımız bunun farkında olarak yorum yaparsa çok güzel olur aramıza katılan her üye değerlidir ve onlara yol göstermek bizlerin görevidir diye düşünüyorum. Aklıma geldikçe bu gönderiyi güncelleyeceğim sizler de eklememi istediğiniz şeyler olursa yazabilirsiniz.