üstad yaşına, çalışabilme durumuna ve beklentilerine göre, eğer bu coğrafyada hala bir beklentin varsa tabii, bir yol seçmen lazım. istiyorsan torna ve freze kullanmayı anlatabilirim ama kastettiğin bu değil sanırım... zannedersem para kazanacak, hem de yüklü kazanabilecek birşeyler peşindesin, hepimiz gibi...

teknik birşeyler yaparak kazanmak istiyorsan 3d tasarım ve çizim işi iyi kazandırıyor. buralarda değil tabii, yurtdışında. online çalışabiliyorsun, talep çok ama paypal ödemesi yapıyorlar. o sebeple mesela ben o konuda çok iyi olmama rağmen yol bana kapalı... (paypal açılmıyor, açılınca kapanıyor, yolu var demesin kimse bana

programlama desem acayip antisosyal bir iş, ödemesi düşük, yapanı çok... o işi de çok iyi bilirim... geçenlerde birşeyi yapamadım, chatgp'ye sorup hallettim. ileri derecedeki özellikleri kullanan programlar dışında bir gelecek görmüyorum. bir de şu var.. birileri fabrika açacak ki programa ihtiyaç olsun....

okumak etmek tırt. ben mürekkebi dibine kadar yalamış adamım. bir cacık olmuyor okumakla. hele hele yaşadığımız devirde herkes üniversiteli zaten. ama bu konu da aynı noktaya geliyor. fabrika açılacak, üretim olacak ki okumuş bilgili diplomalı adama ihtiyaç olsun...

o dediğin paralara üretim de yapılmaz. zaten üretim yapmak isteyene, bir fikir geliştirip hayata geçirmeye çalışana daha yolun başında devlet, vergi dairesi falan birşeyler kitlemeye başlıyor. çalışacak adam da bulamazsın zaten. üstelik bir hesap yap, paranı eritiyor olmasına rağmen faiz getirisi iş yapmaktan daha cazip. paran olsa, fabrika açsan bile bu sefer de atsan atamazsın satsan satamazsın durumu var. dipsiz kuyu...

geriye finans piyasaları kalıyor. o konuda da birşeyler öğrenmek için youtube dışında hiçbirşeye ihtiyacın yok. hep demişimdir eğer biri borsalarda para kazanabiliyorsa onu öğretmez, kazanır. o adamın borsada olduğunu bile bilmezsin. sen şimdi harika bir kazanma metodu bulsam başkasına öğretirmisin yahu... bilmiyorum, belki öğretirsin. ama o metod ayağa düşünce işe yaramaz hale gelecek, unutma....

aaaaa... bak şimdi... zurna zırt diyor...

o dediğin paraların karşılında benim sana öğretebileceğim, nalatabileceğim birşey var aslında... ederi daha bile fazladır ama çok değerlidir. ben birşey istermiyim... asla istemem. paran sende kalsın. sana bir "payment processor" nedir, nasıl çalışır ve sen nasıl "payment processor" olursun onu anlatabilirim. bu işin aslında aldığın komisyonlardan ibaret olmadığını, o komisyonların suratına bile kimsenin bakmadığını, asıl önemli olan şeyin sana sağladığı güç olduğunu anlatabilirim. öğretmek demiyorum bak, estağfurullah.... neden mi diye soruyorsun... 13 sene uğraştım, çok engelle karşılaştım, çok taş koydular, yaptırmayız dediler, sen bizden değilsin dediler ama sonunda yaptım. fakat yaşım artık o mücadeleye müsait değil. ruhum yorgun. çevremde birlikte yola çıktığım kimse kalmadı. artık sakin bir hayat istiyorum. sebebi bu.... tabii yanlış anlama bu bilgiler olayı dibine kadar kavrayabilenin işine yarar. başkasının değil. finans bilgisi, bankacılık bilgisi, yabancı dil, tanıdık, çevre... elindeki olan ve hatta olmayan tüm kaynakları gerektirir... ben şahsen bu işin köşe başını tutmuş o dolandırıcıların tekelinden çıkmasını çok isterim.

o dediğin rakamlara değecek başka birşey gelmiyor aklıma... şahsen 200bin liraya birşey öğrenmek istesem karşılığında milyon dolar hedefliyor olurum...

ah, bak başka birşey daha anlatabilirim. finans piyasalarındaki robotlar, algoritmalar falan... ama onun için de bana ihtiyacın yok ki... herşey youtube'da var zaten...

ama sen bir yola karar ver. hiç değilse gideceğin yön nedir o belli olsun, ne hoşuna gider, ne gitmez....

diyorum paran sende kalsın.... birşey lazım olursa, "bu moruk belki şunu bulir, dur bakayım atıp tutuyordu, bir sorayım" dersen çekinme. elimden ne geliyorsa, ne biliyorsam....