edit:

konuda verdiğim 3 ornek de ihtiyacı yokken, keyfi harcamalari icin borc isteyen kişilerdi. mesela motor turu atmak ya da daha iyi araba almak icin falan...

ayrica zor zamanlar, ihtiyac olma durumlari gibi gereklilikler icin de sirf yanlis anlaşılmamak üzere ayri bir parantez acmistim.

tüm bunlara ragmen malesef okuma aliskanligi olmayip basliga bakarak yorum yapan ve abuk subuk ithamda bulunanlar, konuyu ahlak ve imana baglayacak kadar aklini yitirmiş, ve su paylaşımda kendini beğenmişlik görecek kadar anlama kabiliyetinden yoksun, beddua edecek kadar kalbi korelmis seviyesizler sebebi ile konuyu kilitliyorum, 2 cumle okuyacak kapasitesi olmayana laf anlatamam.

herkese iyi forumlar

soru gibi açtım ama forum ahalisine iç dökme başlıgıdır, şimdiden okuyup fikir paylaşana teşekkürler, kafası ütülenene özürler...

hayatım boyunca borçtan nefret etmişimdir. küçükken hatırlarım beni markete yolladıklarında peşinse giderim, borca alacaksak başkası alsın diye tribe girerdim.

34 yaşımdayım, bir kuruş borçlanmadım bankalar dışında kimseye, bankayada borcumu takır takır öderim 1 gün gecikmez. birisine borçlu kalmak bana batıyor şahsen, dünyanın binbir türlü hali var sonuçta, kardeş kardeşe giriyor bu mevzulardan...

su içer gibi kolay borç isteyebilen insanları anlamıyorum. eski bir arkadaşım var, bir kaç senedir hiç görüşmedik, öncesinde de öyle can dostu kuzu sarması değildik yani, normal eski bir dost. borç istedi benden, ki meslek erbabıdır kendisi de avukat. durumum yok diye kestirdim kapattım konuyu....

düşünüyorum bana gelene kadar kaç kişiden istemiştir, bana kadar geldiyse liste, ailesi, akrabası, yakın çevresi, kaç kişiden borç almıştır.

bakın düşersiniz, yardıma ihtiyacınız olur, hastanız olur, cenazeniz olur vs. anlarım, o insanlık halidir durumu olan elinden geleni yapar konu bu değil . ama bu adam motor turları yapan, her gün yiyip içip foto atan adam. kardeşim senin bohem yaşam tarzın için ben neden sana para vereyim, mal mıyım ben ?

öncesinde de bir akrabam borç istemişti. neymiş araba alacakmış da, daha üst model alacakmış biraz üstüne ekleyip. ben de milyoner değilim sonuçta, hayır abi başkasına borçlanıp üst model araba almak nedir? sen bana ver ben cocugumu daha iyi okula yollıyım o zaman, arızalı mıdır nedir ya. ödeyeceğinin garantisi ne? 2 ay sonra ben düşsem arabanı satıp verecek misin mesela?

Son bir anım var, 10 yıl sonra lise arkadaşımla karşılaşmıştım Ortaköy'de. Aa nasılsın falan numaraları alıştık kontakta kalalım diye. Adam akşamına 1000 kelimelik makale değerinde mesaj atmıştı, işin özeti durumu kötüymüş de borç istedi. Bakın abi 10 yıldır kaşılaşmadık, görüşmedik, 10 yıl sonra denk geliyoruz ve akşamına borç istiyor. Sabah da mekanda frappesini yudumlıyordu, frappe içme o zaman turşu!

Diyeceksiniz ki sende var bir bozukluk, yemin ederim yok. Hayat memat meselesi yoksa 5 kuruş borç da almam, 5 kuruş borç da vermem. İnsanlar böyle keyfi talepler konusunda neden bu kadar rahat?

ben insanları anlamıyorum, ben mi çok çekiniğim, millet mi çok pişkin bilemiyorum.