Bir insana bir şeyin normal gelmesi veya gelmemesi dönemin gerektirdiği ve getirdiği şeyler, çevre koşulları, öğrenilmiş sabitler sebebiyle olur.
Siz kız kardeşinizle evlenemezsiniz çünkü yüzyıllardır bunun yanlış olduğu bilinciyle büyüdünüz, böyle bir şey görmediniz ve böyle eğitilmediniz.
Ama uzayda kimsenin görmediği bir toplum bunu yapıyor ve bunu benimsemiş olsaydı sizin farklı tanımadığınız insanlarla evlenmeniz de ona garip gelecekti.
Bunların doğru ve yanlış olma durumları ise yüzyıllardır gelen tecrübelerle gelişiyor.
Yüzyıllar önce kölelik normaldi ve insanlara kölelik sisteminin yanlış olma ihtimalini söylemeniz de yanlıştı.
Ki şuanda köleliğin olmadığını söylemek de bence doğru değil.
Din evrenseldir zamandan bağımsızdır ama şuanda peygamber olmadığına göre peygambere inen kurallar peygamber döneminde geçerliydi bitti.
Onun dışında kalan ve diğer inananları bağlayan kurallar ise o dönemde kimileri normal karşılanan, kimileri ise normal karşılanmayan şeylerdi.
Örneğin cariye kavramı vs. normal o zamanda olan şeyler iken, ibadet etmek, secde etmek o zamanda varken, köleliğin kaldırılması vb. şeyler ise o dönemin adetlerini silen ve insanlara "garip" gelen şeylerdi.
Burdan yapılması gereken çıkarım ise Allah o dönemin adetlerinin üzerine kurallar indirerek bazılarına olur, bazılarına olmaz vererek, zamandan bağımsız olarak bu yapılan işlerden hangilerinin devam edebileceğine, hangilerinin son bulması gerektiğine ve hangi yeni eylemlerin gelmesi gerektiğine dair o dönemde kurallar koymuş olması.
Eğer Allah bugün bir kuran indiriyor olsa ve bugün hükümler veriyor olsaydı, uyduruyorum bilgisayar kullanmanın devam etmesine ama internet erişiminin olmamasına dair bir kural koyabilirdi, bu durum bundan yüzyıllar sonraki kavimler için garipsenebilir, bilgisayarın ne olduğunu bile unutmuş olabilirler, ama buradan ana noktayı alıp kendi gündelik yaşamlarına uydurabilirler. Ama Allah bugün 100 yıl sonrasının adetlerine göre, hologram kullanamazsınız, ışınlanamazsınız gibi olmayan adetler üzerine kuralları değiştirecek veya bütünleyecek değildir. O günün adetleri neyse o adetleri şekillendirir ve bunun üzerinden toplumun ilerlemesini ister.
Kurallardan ana noktaları alarak günün şartlarına sen uyarlarsın.

Son olarak bu ve benzeri günümüzde bize şartlanmalarımız dolayısıyla uygunsuz gelen şeyler, Allah'ın olur verdiği şeylerdir ve inanmayan birisi için hiçbir anlam ifade etmez ve etmek zorunda değildir.
Zaten inanç inanmayı gerektirir.
Ben bir müslüman olarak "bu kuralı Allah koymuş, adetler arasından bunun doğru olduğuna cevaz vermiş bana da bunu kabul etmek düşer" diyorsam zaten inanmışım demektir.
Yok inanmıyorsam inanmam olur biter.
"Ben Allaha inanacak gibiyim ama şurası olmamış" demek zaten şirktir. O zaman açın sizde bir kuran yazın.