Merhaba,
Bir konuya değinmek istiyorum. Burada her meslek grubundan insanlar var biliyorum.
Ben bir özel hastanede hemşire olarak işe başladım yakın bir zamanda.
Bu benim ilk iş deneyimim ve haliyle pratikte zayıfım. Bir de acil servis hemşiresiyim.
Henüz 1.5 hafta olmasına rağmen çok sayıda hasta ve insanla karşılaştım haliyle.
Genel olarak hastaların canının sıkkın olduğunu, hasta olarak geldiklerini bir sağlık profesyoneli olarak tabi ki biliyoruz.
Ona göre davranmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince. Nazik ve ortamı yumuşatmaya yönelik davranmaya özen gösteriyoruz.
Buna karşılık çok iyi niyetli, güzel dönüşler aldığımız, dualar aldığımız insan sayısı maalesef bizi tersleyen, aşağılamaya çalışan, para verdiği için bizi satın almış gibi davranan insanlara nazaran çok az.
Özellikle meslekte yeni olan birisi benim gibi, haliyle pratiği zayıf oluyor. Fakat pratik tamamen yapılarak öğrenilen bir şey.
1 damla kan geliyor "sen yenisin galiba, başımdan git canımı sıkma bilen birini çağır" gibi insana kendini kötü hissettiren şeyler duyuyoruz. Buna rağmen tabi ki üzülsekte belli etmiyor ve çalışmaya devam ediyoruz yoğun tempoda.
Hastane ortamında bulunan sağlık profesyoneli herkes hastanın konforu ve sağlığı için orada. Ona yardımcı olabilmek için orada. Herkes mesleğe ilk adımını attığında pratikte zayıf oluyor. Herkes bir anda profesyonelleşmiyor.
Bu kadar katı ve kaba olmaya gerek yok. Meslekte yeni olan arkadaşlar zaten yanında bir kıdemlisi ile gözetim altında uygulamalar yapıyor genellikle.
Hastaların duyguları var fakat sağlık çalışanları da robot değil. Orada 500-600₺ ücret ödeyip özele geldim diye onu satın almış gibi davranmayın lütfen.
Siz o ortamda belki en fazla (acil için konuşuyorum) 1 saat bulunuyorsunuz. Hadi 2 saat olsun. Sağlık çalışanı sabahtan akşama kadar orada.
Her türlü hasta ve hasta yakını ile ilgileniyor birinci şahıs olarak. Gerçekten saygı gösterilmesi gereken bir iş yaptığımızı düşünüyorum.
Binbir türlü riski var sağlık sektöründe çalışmanın. Bu riskler altında çalışırken bir de insanların aşağılayıcı / kırıcı konuşması insanın çalışma motivasyonunu düşürüyor.

Ben sağlık sektörü için konuştum fakat farklı sektörlerde de eğer para karşılığı bir hizmet alıyorsanız tabi ki özen beklersiniz fakat karşınızdakini paranızla satın almış gibi davranmayın. Önce insan diyin her zaman.

Geçen gün başımdan geçen bir şeyi anlatıp konuyu sonlandırmak istiyorum. Ben 8:30-17:30 arası mesai yapıyorum. Tam çıkmama yakın çok yoğun bir günün ardından saat 17 gibi bir hasta yakını tekerlekli sandalye ile hastasını taşıyarak yanıma geldi. Doktorumuz nerede görüşmek istiyoruz dedi. Doktorunuz kimdi hanımefendi dedim ismini söyledi bilgim yok hanımefendi dedim ve karşılık olarak "özel muamele görelim diye buraya geliyoruz burası da devlete dönmüş artık ilgilenen yok eden yok yüzümüze bile bakmıyor kimse". Böyle bir düşünce yapısı olamaz. Özel muamele yapıpta ne yapacak size sağlık çalışanı? Akşama kadar zaten binbir türlü insanla uğraşıyoruz. İşte yukarda anlatmaya çalıştığım da tam olarak böyle bir şeydi. Maalesef hastalıklı bir düşünce yapısı ve bunun tedavisi çok zor.

İyi akşamlar.