NeXt dizisi yapay zekanın gelişerek insanlığın sonunu getirebileceği ihtimalini işleyen pandemi dizisi desek yeridir. Temposu sağlam olan dizi, ilk bölüm (Pilot bölüm)’den seyirciyi yakalamayı başarıyor. Diğer diziler gibi, aksiyonun gelmesi veya filmin sarması için birkaç bölüm izlemeye gerek yok. Covid dönemi yani 2020 yılında yayınlanmaya başlayan dizi, günümüz yapay zekasının gelişimini kurguyla birlikte aktardığını iddia ediyor.

Agresif bir yapay zekaya karşı insanoğlu neler yapabilir? Temelde dizi, ilk bölümünden bu soruyu seyirciye yansıtmaktadır. Bölüm girişinde Elon Musk’ın yapay zekaya dair bir söylemini alıntılamaktalar.
“Yapay zeka ile şeytan çağırıyoruz/şeytana davet çıkarıyoruz”
“With artificial intelligence (AI) we are summoning the demon”
-Elon Musk

NeXt Dizisi Hangi Konuyu İşliyor?
Noir ve bilim kurgu türlerinin bir araya getirilerek oluşturulan “Tech noir” modeli olan neXt dizisi, temelde sürekli kendini geliştirebilen bir yapay zekanın nasıl uluslararası bir güvenlik tehlikesine dönüştüğünü ele almaktadır. Dizinin ilk bölümünde bir model ile dış dünyaya açılan neXt isimli yapay zeka, bir anda insanların kararlarını değiştirebilecek güce erişmektedir. Peki nedir bu neXt?

Bir nevi dünyanın ilk dijital asistanı neXt. Ancak Siri; Alexa, Ilıza ve Cortana gibi temelde konuşma sentezleyicileri olan arama motorlarından oldukça farklı. NeXt, bilişsel yapıyı kullanarak bir insan beynini taklit eden bir bilgisayar tasarım metodudur. Kendi kodunu kendisi yazabilen, düşünen, çözüm üreten ve hatta teknolojiyi kullanan her materyalin içerisine sızabilen bilişsel bir yapay zeka.
  • NeXt kaç sezon? NeXt dizisi 1 sezon ve sezon 10 bölümden oluşuyor.
  • NeXt 2 sezon ne zaman? NeXt için tek sezon çekilmiş çıtır bir mini dizi diyebiliriz. Covid-19 öne sürülerek 2. Sezon çekimleri iptal edilmiş yani yeni sezon beklentisi yok.
  • NeXt dizisi hangi platformda? Türkiye için neXt dizisi FX Türkiye’den izlenebilir diğer platformlarda yok.
  • NeXt IMDb puanı: 7.1
Sonuç ve Tartışma
NeXt dizisinin ana konusunu oldukça beğendim ve diğer yapay zeka konulu dizilerden de oldukça farklı buldum. Ana konuya hızlı girmesi ve seyirciyi kıvrandırmamasını da anlamlı gördüm. Bazen 3-4 bölüm pilot gibi çekiliyor gerçekten konuya girmesi için bizler kıvranıyoruz. Dizideki ana-oğul ilişkisi biraz eksi olarak görülebilir çünkü aşırı duygusal sahnelerden –en azından bilim kurgu kategorisinde- hoşlanmıyorum.

Senaristler bence konuya hakim ancak yapay zeka veya yazılım türevi alanlarda üst düzey bilgim yok. Dizi de geçen diyaloglarda hata varsa konuya hakim olanlar daha net görebilir. Şahsen benim anlayabileceğim basitlikte yazılmış ve çok fazla teknik terim geçirmiyorlar. Ancak dizideki konuşmalar ve aksan bakımından İngilizcesini geliştirmek isteyenlere pek hitap edebileceğini söyleyemem. Cümleler yuvarlanıyor, yutuluyor ve oldukça hızlı konuşuluyor. Dizide 3. Bölümden sonra ışık hızında ilerleyebilen ve teknolojinin olduğu her materyale erişebilen yapay zeka ile insanoğlunun yarışı başlıyor.

İzleyenlerin yorumunu alabilirim dizi arayanlar içinde neXt bence 10 bölümlük çıtır bir dizi olarak tüketilebilir. İyi forumlar.