bence toplumdaki esas sorun bunların hiçbirisi değil, o alkol ya da madde bağımlısıymış, bu çok açık öteki çok kapalıymış, birisi aşırı sağ da öteki fanatik solmuş, o nesil öyleymiş de bu nesil böyleymiş vs. hiçbirisinin önemi yok. bu tür durumlar bize özel de değil, pek çok gelişmiş ülkede herhangi bir anlamda kutuplarda yaşayan ve ciddi kitleler görebilirsiniz. Maddi, kültürel, yaş olarak bizdeki farklılıklar pek çok gelişmiş toplumda da var.

Bizdeki esas sorun, herkesin herhangi bir konuda kendi gibi olmayana duydugu öldüresiye, yok ediyesiye öfkedir, nefrettir. İşte esas sorun ve tehlike bu. Ben pek çok gelişmiş ülke gördüm, okyanus ötesine geçemedim ama Avrupada hatrı sayılır yer gezdim, gözlem yapacak kadar kaldım. Bizim kadar gergin, birbirine tahammülsüz ve öfkeli toplum yok, gerçekten yok batıda.

Dün maçta, statta sırf X takımlı diye sarmaş dolap olan 2 adam, sabah trafikte birbirini öldürebilir, veyahut camide yanyana cuma kılan 2 adam, olası siyasi bir tartışmada birbirine zarar verebilir. bilmem anlatabildim mi?