ReferXchange adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bunun kaynağı yok. Fonları açın bakın , ben bir tane örnek vereyim:
https://www.axahayatemeklilik.com.tr...i/degisken-fon
Buradaki asgari oranlar bir fikir verir size. Yani döviz fonunda %100 döviz yok ve zaten hiç bir zaman da olmaz.
Siz paranızı bir kaç fona böldüğünüzde paranızı fonların oranlarına ve fiili durum ve banka ve bağlı olunan grubun politikalarına göre kamu borçlanma araçları FİİLİ OLARAK destekleniyor. Sonuçta döviz ve altın fonu %50 %50 bölüyorum dediğinizde paranıza altın ve döviz alınmıyor sadece. Ama ağırlıklı olarak altın ve döviz almış oluyorsunuz. Değişken fonlarda vs zaten hep kamu borçlanma araçları da var. Bir şekilde kişi seçeneksiz kalıyor ve toplumun ortalamasına baktığınızda sistem kamu borçlanma araçlarını desteklemiş oluyor. Bilinçli olmaz da bireysel emeklilik yetkilisine bırakırsanız araştırmazsanız paranızın erime süreci acımasız olur. Konuda da bir arkadaşımız bunu yaşamış zaten.
Bence bireysel emeklilik üst düzey yatırımcılar için iyi bir yatırım portföyü aracı. Portföyünüzün bir kısmı ile burada disiplinli ve uzun vadeli yatırım yapabilir devlet katkısından da faydalanabilirsiniz ama türlü türlü kesintilerle birlikte bu söylediğim konu da devreye girince hayal kırıklığı da olabilir.
Kesintiler çok acımasız. aynı paradan sürekli sürekli kesinti yapılıyor, giriş aidatı erteleniyor misal bazı BES kuruluşlarında 5 yıl . 4,5 yılda çıktığında bu parayı alıyorlar. devlet katkısının da çok küçük bir kısmını almış oluyorsun. 45 yaşından küçüksen zaten 11 yıllık emeklilik süresine ilave etmen lazım. emekli olmadan çıktığında devlet katkısının bir kısmını almış oluyorsun. sistem 45 yaşında girip 56 yaşına kadar kalacak bir kişi için yatırımdan da anlıyorsa optimal faydayı sağlıyor. 20 yaşında ortalama hareket edecek bir kişi ise sistemde öğütülür.
Hocam verdiğiniz örnek değişken fondur. Fon kurucusu uygun görmüş eklemişte olabilir o dönem eklememişte olabilir. Faizler düşerken çok kazanan insanlarda oldu o enstrümandan. Yani kamu borçlanma aracı kesinlikle çok kötüdür diyemeyiz zaten. Yani sizin dediğiniz gibi zorla borçlanma aracı alınıyor durumu söz konusu değil. Her fonda bulunan enstrümanların oranını portföy şirketi belirler. Bu şirketlerin amacı da çok kazandırmaktır. Bu iki şekilde denetlenir. Birincisi kötü getiride emeklilik şirketi başka bir şirketle anlaşma yapabilir. Bir diğeri de emeklilik şirketlerinin asıl getiris fig den olması nedeni ile aslında emeklilik şirketleride katılımcılara çok kazandırmak ister.