buraya yazacağım bilgileri nereden bildiğimi, çok feci hatta en fazla deneyimli olduğumu falan ben de sizler gibi yazabilmek isterdim ama hukuki olarak yazamıyorum

Bes özetle yatırım fonlarına belli şartlarla yatırım yapmanız karşılığında devletin ilave olarak size katkı (%30) verdiği ve sağlanan bu paranın yatırımınıza katılarak ayrıca nemalandığı bir sistem. Sistemde kalma sürenize göre bu katkının bir kısmı a da tamamı sizin oluyor. eskiden vergi indirimi vardı, şu anda direkt katkı var. ((birikimli hayat sigortaları sistemi var; burada hala vergi indirimi var, dolayısıyla %40 vergi indirimi alabiliyorsunuz buradan, bazı durumlarda daha avantajlıdır.)
Gelelim BES teki alengirli noktalara: yatırım fonlarından hangilerini tercih ettiğinizle ilgili bazı kısıtlar var. Devlet baba bir şekilde birikimlerin bir kısmını kamu borçlanma senetlerinde değerlenecek (yani değersizleşecek) şekilde tutmanız için koyduğu kısıtlar var. Buna rağmen BES avantajlı kullanılabilir. Ancak, bu husus konuda şimdiye kadar konuşulan herşeyden daha önemli. Yani BES e par ayatırayım ayda 10.000 tl devlet de 3000 tl eklesin buna da altın alırım diye bir şey yok. Altın fonu %100 altından oluşmuyor. Fonların yatırım dağılımlarına göre paranızın oldukça büyük bir kısmının uzun vadede dönem dönem hisse ve altın gibi enflasyona karşı korunup üstüne kazanç elde edebilecek araçlarda değerlendirirseniz BES iyidir. Ama Bes alıp otomatik fon dağılımı yaptırırsanız enflasyonist ortamda paranız erir. mesela mal, altın, döviz ve hisse fiyatları yıllık ortalama %100 %150 artarken sizin paranızın %60 70 i için %30 faiz alırsanız paranız erir 3 4 sene sonra. Ama bu konuda optimal dağılımı yakalayıp üstüne bir de fon değişiklikleri ile mantıklı hareketler yaparsanız süper bir yatırım yapmış olursunuz. Geliri çok yüksek olanlar üstelik birikimlerinin bir kısmını %40 lık vergi dilimleri nedeniyle bu avantajdan da faydalanarak dağıttıklarından daha da büyük oranlı getiriler elde edebilirler. En büyük ipucu, paranızın bedavadan kullanılmasına izin vermeyin ve kontrolü elinizde tutun.