Ben sizle hangi yatırım iyi konuşmadım. Konu o değil. Konu SADECE bu cümleniz
"Bes ile yatırım fonu aynı şey değildir."
BES ile yatırım fonu aynı şeydir!
"örneğin bes yerine temettü hisselerine de yatırım yapılabilir."
AgeSA Hayat ve Emeklilik A.Ş. BIST Temettü 25 Endeksi Emeklilik Yatırım Fonu
Git Agesa Temettü 25 Endeksi Emeklilik Yatırım Fonu al. Bankada alacağın ile aynısı!! Hemde ek olarak % 30 devlet katkısı
"örneğin büyüme hisselerine yatırım yapılabilir? 10 yıl boyunca yapılacak yatırım sonunda devlet katkısının çok üzerinde getirisi olur. bist 30 hisseleri buna örnek olabilir."
Git BES hisse senedi fonları var sayısını bilmediğim kadar.
Altın fonu mu alacaksın?
Git BES altın fonu al.... Hemde ek olarak % 30 devlet katkısı
Olay bu kadar basit. İkisi de aynıdır!! Neden farklı sorusuna yanıt yok maaş alırsın bilmem ne. Maaş alma. İstediğin zaman çık hesabına geç parayı. Zamanı gelmemişse DKP alamazsın o kadar.
EV alacak parası olan adam neden BES e yatırsın? BES e yatırıyorsa zaten 10 tane evi vardır bunu nereye koysam diye düşünüp BES e yatırmıştır.
Yok veri göster yok bilmem ne. Veri koydum onu da anlamadın. Sende gördüğüm tek veri sendeki 20.000 TL nin ekran görüntüsü. Onda da senin yerine ben utandım.
Hocam dedim ya ben pes ettim. En bilgili sensin.
Peki hocam,
"Bes ile fon aynı şey değildir" Bakın neden aynı değil?
Bes sisteminde devlet %30 katkısı veriyor 10 yıl kalmanız durumunda.
Bu katkı nedir? Para
Para nedir?
Para BORÇLANMA aracıdır. Yani bir ürün veya hizmet aldığınızda borçlanırsınız ve karşılığında "
devletin borçlanma aracı olan" para ödersiniz. (altın diğer değerli madenler takas v.b dışında)
Pek, devlet %30 katkı parası vererek ne yapıyor.?
Bizi BORÇLANDIRIYOR. Ne karşılığında 10 yıl boyunca paramızı BES sisteminde tutmamız karşılığında. Bu da bizim alım gücümüzü düşürüyor. Sistemden çıkmak istediğimizde devlet katkısını alamıyoruz. Neden? Çünkü borcumuzu ödemedik.
Şimdi BES ile Fon Aynı şey İse neden devlet fonlarda devlet katkısı vermeyip üstüne %10 gelir vergisi alıyor.
Çünkü BORÇLU DEĞİLİZ. Çünkü Bes sistemine göre daha fazla para kazanabiliriz fon geçişleri sayesinde,
yani fon da durarak devlet bize borçlanıyor. Bes sisteminde devlet paramıza 10 yıllığına kendi kasasında tutarak (aslında el koyarak diyebiliriz) şartlar gereği kazanacağımızdan daha az bir kar payı veriyor. Buda demek oluyor ki, Fon ile Bes aynı şey değildir ve Fon yatırımı Bes yatırımına göre daha karlıdır.
Para hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki akademik makaleyi okuyabilirsiniz
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/29787