white35 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bes yerine fon aldan ne ara tarla ala geçtin? Bes fonlarına ne kadar yatırdın ne kadar kazandın, fonlara ne kadar yatırdın ne kazandın ne demek? İKİSİ AYNI ŞEY... Kaç satır yazdım hiçbir şey anlamamışsın hocam. Ne anlatayım ben daha? Hocam sen haklısın. Pardon. 9 ay youtube videosu izlemiş biri ile ben yarışamam pardon. Bunca yılı boşuna finans sektöründe geçirmişim.
Bes ile yatırım fonu aynı şey değildir.

bes yani emeklilik sistemi siz daha iyi bilirsiniz bunu. 10 yıl kaldıktan sonra maaş alırsanız kalan para devam eder, sonraki ay artış oranı düşer yine maaş alırsnız artış oranı düşer. her ay zarar etmeden maaş almanız için örnek veriyorum 2 milyona 25k alırsanız, sonraki ay yine 2 milyonunuz olması için 1.750k paranın o ay %1,143 oranında değer kazanması gerekli. eğer o parayı kazanmazsa sonraki ay ana parası 1,750k altına düşer.

konu sahibi yatırım olarak bahsettiğine göre ve fikir sorduğuna göre yatırımın her türlüsü olabilir.

örneğin bes yerine temettü hisselerine de yatırım yapılabilir. 10 yılda besten daha fazla kazandırır (devlet katkısı dahil) ama temettü de tr şartlarında çok karlı değildir.

örneğin büyüme hisselerine yatırım yapılabilir? 10 yıl boyunca yapılacak yatırım sonunda devlet katkısının çok üzerinde getirisi olur. bist 30 hisseleri buna örnek olabilir.

örneğin daha fazla risk alarak bebek hisselere yatırım yapılabilir. büyüme dönemlerinde yapılacak yatırım, doğru zamanda çıkış yapıp başka hisseye geçilirse fonlara göre daha fazla kazandırabilir (serbest fon hariç)

örneğin 3-5 yıl fon veya hissede durup para birikince, ekonomik şartlar (savaş, kriz) öncesinde çıkış yapılarak fiziki varlıklara yatırılabilir.

neyse yatırım farklı bir alan. bes size göre iyi olabilir siz beste kalmaya devam edin.

iyi forumlar.