pek tecrübeli hocam. birincisi bes fon yönetimi olmadığını söylemedim.
bes ile fon arasındaki farkı bilmiyorsanız konuşmanıza gerek yok dedim.
tecrübelisiniz ya!
20 yıllık tecrübenizde bes sistemine ne kadar yatırım yaptınız, ne kadarlık getirisi oldu?
20 yıllık yecrübenizde yatırım fonlarına ne kadar yatırım yaptınız, ne kadar getirisi oldu?
yani tecrübenizde yani saha tecrübenizde yatırımı bes e mi yoksa yatırım fonuna mı yapardınız? istatiğiniz var mı?
örneğin 9 aylık kendi tecrübemde çocuklarım için açtığım yatırım hesaplarına 10k yatırmışım. geçen gün 21 k olarak çektim. çünkü ev yapacağım ve ocaktan önce yani yılbaşı zamlarından önce yapı ruhsatı almam gerekiyor. yıl başında 70k olacak yapı ruhsatı yaklaşık 100k maliyete çıkacak. 9 ayda hisse senedinden %100 getiri elde etmişim.
ikinci örnek 10 yıl önce 2 maaşa (8x asgari ücrete ) aldığım tarlayı 160x artışla satışa koydum. ev yapımında kullanacağım. 5 yıl önce 30k ya 0 tl kredi çekerek aldığım arsama yapacağım bu evi. 5 yılda 25x yapmış durumda.
söz konusu yatırım olduğuna göre, her hangi bir şeyi başka herhangi bir şeyle kıyaslayabiliriz.
örneğin ayda 0-5k arasında yatırma pay ayırırsanız hisse senedi, 5-20k arasında pay ayırabiliyorsanız yatırım fonu, 20-100k arasında serbest fon, 100k üzerinde arazi, 1m üzerinde şirket alımı gibi büyütebiliriz.
polemik için söylemiyorum. benim incelediğim kaynaklar bunları örnekleri ile anlatıyor, sizin elinizde de veriler olduğunu düşünüyorum. paylaşmanızı rica ediyorum.