Arkadaşlar merhaba,
Otomatik BES'e geçiş sisteminden seneler önce (ilk çıktığı zaman sanırım) iptal edip çıkmıştım. Yaklaşık 1.5 sene önce BES'e sigortacı arkadaşımın önerisiyle kendi isteğimle girdim. Dağılımlarımı (altın/fon vb.) o yönetiyor. 1.5 senede yatırdığım miktar 2 katına çıkmış. Enflasyon ortamında az bir artış gibi görünse de her ay alım yaptığım için aslında ilk ay yatırdığım para 3 katına çıkmış son ay yatırdığım para kendi ederinde (1 kat) gibi oluyor ortalama 2 kat olduğunu düşünürsek. Beni BES'e iten sebep aslında bir yandan başka kalemlere yatırım yapıyoruz batıyor çıkıyor belli olmuyor. Bu süre zarfında vakit geçiyor ve vakti değerlenirmek adına, seneler sonra dönüp baktığımda en kötü senaryoda bile bir birikim olmuş olsun iyi ki zamanında girmişim diyebileyim.

BES'te biriken parayı 10 sene sonra çekerim diye girmiştim ancak şimdi emeklilikte sabit maaş olayını araştırmaya başladım. En az 10 yıl BES'te kalma ve 56 yaş sınırı var biliyorsunuz. Benim yaklaşık 25 senem var. Websitelerinde emeklilikte kaç tl maaş alırım hesaplama araçları var orada çok düşük gösteriyor. Mesela içerde biriken para 3 küsür milyon olursa alacağınız maaş 17 bin tl gibi bir meblağ oluyor. Bana mantıksız geldi açıkçası. Sigortacı arkadaşıma sorduğumda ise çok daha yüksek miktarlar söyledi. 2 örnek verdi kendi portföyünden:

4 milyon tl nin üstü bir birikim için 75k tl aylık maaş bağlamış bir müşterisine.
Diğer müşterisi ise memur maaşının yaklaşık %4'ünü yatırmış her ay, balon ödeme yapmamış ve 20 senede 1.6 milyon tl olmuş onun da 25-30 bin tl arası maaş getirisi olacakmış.

Yani %1.7-1.8 gibi bir aylık getiri oluyor hesapladığıma göre. Temkinli değişken fonda oluyormuş birikimler ama yine birikimi farklı fonlara bölüp arttırmaya devam ediyorlar maaş alırken bir yandan da.
Bu haliyle bana çok mantıklı geldi. 1.6 milyon'luk bir evin 10 bin tl kira getirisi olurken 25-30 bin tl emeklilik getirisi oluyor.

Artılar
Bütçeyi çok zorlamaması
Emeklilikte devletten alınacak maaşın 2x hatta biraz fazla yatırılırsa 3x kadarının da BES'ten gelmesi. (yani sgk maaşıyla 3x-4x olmanız)

Eksiler
56 yaş erken emeklilik için geç bir süre

Benim motivasyonum
Her ay 2.örnekteki memurun yatırdığı miktarın 4 katını yatırıyorum ve ondan daha uzun süre BES'te kalıyor olacağım 56 yaşına kadar o parayı çekmemi gerektirecek (inş) bir durum olmazsa. Dolayısıyla kartopu etkisi de düşünülünce güzel bir maaş beklentim olacak. SGK emekliliği 60-65 yaş gözüküyor ancak EYT gibi bir şey yine çıkar o zamana kadar diye düşünüyorum. 56 yaşında devletten 1x, BES'ten de 4x emeklilik maaşı gelse 5x maaş ile 56 yaşından sonra rahat bir hayat sürerim diye düşünüyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz, BES mantıklı mı? Varsa kendi hesaplamalarınız fikir alışverişi yapalım.