SeoAdresin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam Sıfır 2024 leri de 2023 fiyatlarından satsalar bile alıcı bulma işleri zor, çünkü kredi yok kimsede nakit yok nasıl piyasa dönecek özellikle 800ktl> üzerinden bahsediyorum
Dönmeyecek dönmüyor da. Nasıl olacak nasıl bir çözüm bulunacak gerçekten merak konusu. Araç alım-satım tarafında pek çok insan sıkıştı. Buradakiler borsaya, altına oraya buraya yöneldi. Piyasa hiç olmadığı kadar durgun ve dirençsiz. Bir yerde kırılacak ama bu kırılma fiyatları nasıl etkiler? Açıkçası muğlak. Ben yaş itibariyle gördüğüm kadarıyla Türkiye'de bir mâlın fiyatının gördüğü günden geriye gittiğini görmedim. Bu sıkışan kesim için yapılabilecek bir şey de görünmüyor zira olsaydı çoktan yapılırdı diye düşünüyorum. Borsanın bence bu kadar patlamasındaki en büyük sebep de yatırım araçlarındaki sıkışma olarak değerlendiriyorum. Bugün bir araç çek-senet ile bile müşteri bulamıyorsa nasıl canlanacak bende merak ediyorum.

Bahsettiğiniz yıllardaki aracı alanlarda sorun yok. Şaşırabilirsiniz ama o model araçların alım satımında problem yok ve üstelik çıktığı gibi bitiriyorlar. İster galericiler deyin isterseniz de stokçu değnekciler deyin fark etmez. Ancak sıkışan kesim, bu ülkenin neredeyse yüzde 60-70'lik kesimini oluşturuyor. Sorun zaten doğrudan buradan kaynaklanıyor. Araç fiyatlarındaki canlılık dipten gelir üstten gelmez ki. 1 milyonluk araca yapılan kredi indirimi 200 binlik aracı alacak adam için önemli değildir zira bakmaz veya ilgilenmez. Nakit üst segment ekonomiye sahip bireylerde bol ve yatırım için bile alıp koyuyorlar. Şu an şirketlerin falan hedefi de zaten bunlar. Orta ve alt kesim tamamen eridi bitti. Üst kesimi zaten bağlamıyor ki sermayelerine sermaye kattılar: yürüdüler gittiler. Benim gördüğüm ve yorumladığım kadarıyla söylüyorum: asgari ücret ve biraz üzeri için araca yönelik düzenleme gelmediği sürece bu fiyatlar sürekli yukarı gider ve durmaz. Şu an kredi bile bir yatırım aracı oldu. Adam 1.50'den ihtiyaç çekmiş ödüyor parayı kullanıyor. Yeni kredi çekecekler için bu oranlar hayal oldu kaldı ve bekledikçe oranlar daha da yukarıya fırlıyor. Asgari ücretli kredi çekemiyor, nakiti yok ve herhangi bir düzenleme de yok. E bu adam nasıl araç veya ev alacak? İşte sorun da tam burada başlıyor.