Hevesini kırmak gibi olmasın.
Ben deneyimledim, çok büyük miktarlarda para yatırdım. Türkiye'nin en profesyonel ekipleri ile çalışıp ona göre tasarımlar üretip, yine Türkiye'nin sayılı erkek mağazalarında satışlara çıkarttım. 24 şehirde bir fiil 80den fazla erkek mağazasında satışa girdim.
Türkiye'nin ilk 3 giyim markasının deri bölümündeki arkadaşlarla toplantılar yaptık, tuzla deri sanayiden tutun, italyadan özel deri geldi. Çok özel seri ürünler üretildi.
O zamanlar asgari ücret 1800-2000 TL iken ben sadece 1 numune cüzdan örneğine 5 bin tl para verdim. Dünya'nın 1 numaralı teknoloji şirketinin mağazalarına, onların bilgisayarlarına çantalar tasarlandı. Konsinye ürünler verildi.
Aklınızın alamayacağı deri üzerine AR-GE çalışmaları, deri üreticileri, ürün üreticileri vb. ama asla istediğim rakamlara ulaşamadım.
Burada bizim beklentimiz devreye giriyor. Biz büyük yatırımlar yapıp, büyük dönüşlerle amorti etmek zorundayız.
Pandemi girdi, insanlar home ofis çalışmaya başladı. Ne çanta ne cüzdan ihtiyaçları kalmadı.
Son dönemde her şey karta dönüyor, şuan için cüzdan işine girmek mantıksız.
Özellikle nitelikli bir iş olan deri işçiliği devreye girince çok daha zor.
He siz dersiniz ki '' ben ayda 15-20 bin tl kazanayım yeter'' o zaman kendiniz derileri alıp kendiniz dikip model model yapıp satarsınız.
Ama gerçek bir iş olarak düşünüyorsanız, ben bu işten denemiş ve para kazanmış biri olarak girmemenizi tavsiye ederim.
Toptan bir ürün alıp satmaya benzemiyor deri.
Derinin kendisi dolar endeksli. Sürekli değişken fiyat. İşçiliğin sürekli değişken olması. Deride otomasyona geçemeyeceğiniz için sürekli aynı ürünlerin çıkması çok yüksek, işçilik firesi vereceksiniz. Deri alımlarını kendinzi yapmazsanız, çatlak ve bozuk derilerde deri firesi vereceksiniz.
Kısacası büyük bir üretim tesisi, tabaklama, boyama, fırınlama, tasarım, kesim, dikim gibi fabrika olmayı planlamıyorsanız ancak ay içerisinde kendinizi döndürecek rakamları kazanırsınız. Bu bana yetmedi, yetmesi mümkün değil. Bu yüzden bıraktık.
Size tekrarlıyorum, hevesinizi kırmak değil amacım ama girmeyin.