benim anlamadıgım bu TAG şuan yasalmı degilmi adamlar okadar reklam vs yapıyor neden ceza yediniz hocam reklama izin var ama yasal degilmi yani kısaca anlam veremedim açıkcası
TAG hatır taşımacılığı diye geçiyor ama ortada para var. Yani hatır matır kalmıyor.

. Bildiğin korsan. Tag kazandığı için gelen cezayı da ödemekte sorun yaşamıyorlar. Bence martının kurucusunun içeride adamı var. Yoksa mevcut devlet bunu barındırmazdı.

. Ceza 20 değil 200 olmalı bence. Araba 2 ay değil 12 ay bağlanmalı. Sonuç olarak korsan iş yapıyorlar. Bunu şöyle düşünmek lazım. Siz bir iş yapıyorsunuz ve yasal olarak bunu veriyorsunuz. Sonra biri gelip yasal olmadan lisans almadan sizinle aynı hizmeti veriyor ve daha ucuza. Bu durumda siz mağdursunuz. Taksicilerde Tag gibi korsan uygulamalardan bence mağdur.
Benim abim de taksici, babam da emekli taksici. Genelde karşı bölgesinde taksiler çok yolcu seçiyor. Bu yüzden sıkıntılı bir durum var. Anadolu yakasında durum daha iyi. Fakat benzer durumlar yine de olabiliyor.
Bu tür durumların olmasının bir kaç nedeni var.
1. olarak kiralık taksiler. Bu taksiler aylık ücret ödediği için genelde çalışanlar biraz yanki oluyor. Yani çakal dediğimiz sınıfa giriyor. O yüzden 1 giden yere 2 isteyebilir veya gitmez. Yada giderse çok hızlı gider vb.
2. olarak günlük çalışan şöförler. Bu arkadaşlar günlük yevmiye verdiği için kendine de kazanması lazım. Bu yüzden köpek gibi saldırır piyasaya. O yüzden ufak iş almak istemezler. Gerçi günümüzde en ufak iş 80-100 TL olmuş. O yüzden artık alıyorlardır. Günlük yevmiye olduğu için kazanamazsa cepten verir.
3. olarak galerici tayfası var

. Akbaba bunlar.
Taksici esnafı taksiyi alabilmek için taksi plakası bedelini ödüyor. Malum şu an plakalar 5-6 milyon bandında. 1 taksinin iş yapması için plaka şart. Plaka yoksa çalışamaz yani. Ayrıca her 5 yılda 1 araba yenilemen lazım. Araç fiyatları aldı başını gitti. Yeni araçlar 700-800 binden başlıyor. O yüzden taksi bir yatırım aracıdır ama son dönemde araç fiyatları artmasından ötürü karlılığı düşmüştür. Bu tarz korsan işlerde ise karlılık yüksek oluyor genelde.

nede olsa yatırım 0. 5-6 milyon değil yani.
Bana göre devlet tüm taksi plakalarının ücretini ödeyip bunu özelleştirmeli. Yada özelleştirme yapmayıp bu halk otobüslerindeki gibi bir sisteme geçmeli. Yani taki plaka parasını ödeyip taksileri alıcak ve üstüne 20.000 taksi daha ekleyip sadece kredi kartı sistemiyle çalışacak. Şöförler de standart maaş alacak. Bu sayede taksilerde otobüsler gibi yavaş yavaş çalışabilir. Gerçi bu pek mümkün gözükmüyor

.