Yazdıklarının bir kısmına katılıyorum ama maddelerdekileri uygularsanız farklı problemler ortaya çıkar : )
1- Ev alıp 3 yıl içinde satana extra vergi diyorsun. Herkes al-satçı değil arada nakite sıkışan çıkar , satmak zorunda olan olur , bu işi yapan mütehitler vs derken bu iş karışır.
2- Devlet mahalle mahalle fiyat belirleyemez 1000 farklı kriter var. Ha olduki belirledik yine kiracı zararlı çıkar , çoğu kiracı hala eski rakamdan oturuyor devlet kalkıp 20k kirası olan yere 5k değer biçemez bunu kimse kabul etmez.
3- İlk evden sonra ev alanlar azalırsa kiralar azalmaz aksine artar , kiracılar bu rakamlara zaten ev alamıyor , ev alıp kiraya veren parası olan kişilerde ev almazsa yeni ev girişi olmaz. Hem sektörü öldürür hem fiyatlara etkisi çok az olur.
Çünkü mesele fiyatlarda değil arz talep dengesinde. Arz düşük , talep fazla. Ev sayısını artırması gerekiyor. Bunun içinde alıcı sayısının artması lazım.
Diğer yandan Kredi dağıtıp , kiracıları ev sahibi yapmaya kalksa enflasyonu artırır.
Tuhaf dengeler var yani bir tarafı düzelteceğiz diye diğer tarafı patlatıyorsun : )
piyasa cok hassas dengeler üzerine kurulu evet ama sadece üc madde degil bu maddeleri destekleyen bir cok sey gerekiyor.
ben size bir hayal anlatmadim. hali hazirda saglikli bicimde calisan örnekleri var bu söylediklerimin. Konu baska yere kaymasin diye ayrintili cevap vermiyorum ama düsündügünüz gibi olmuyor. Her birinin makul aciklamalari ve cözümleri var.