Artık yapay zeka çağı geldiğine göre yapay zekanın tıbbi tavsiye vermesine izin vermenin iyi bir yolu yok mu?
Aslında böyle bir gelecek çok uzakta değil. Amacı herkese kendi kişisel yapay zeka doktorunu sağlamak olan DoctorGPT adında açık kaynaklı bir proje var.
DoctorGPT, USMLE'yi geçebilecek geniş bir dil modeline dayanmaktadır, yani nitelikli bir doktora eşdeğer tıbbi bilgi ve yeteneklere sahiptir.
DoctorGPT, Meta Company tarafından geliştirilen Llama2 modeline göre geliştirilmiştir. Llama2, 7 milyar parametreden oluşan büyük bir dil modelidir, GPT-3'ten daha büyüktür ve daha gelişmiş algoritmalar ve teknolojiler kullanır.
Llama2 yalnızca 3 GB boyutunda olduğundan herhangi bir yerel cihazda çalışabilirken, GPT-3'ün çalışması için bir bulut sunucusu gerekir. Bu, DoctorGPT'yi kullanmanın herhangi bir API için ödeme yapmayı veya İnternet'e bağlanmayı gerektirmediği, dolayısıyla kullanıcı gizliliğinin ve güvenliğinin sağlandığı anlamına gelir.
DoctorGPT nasıl yapay zeka doktoru oluyor?
İlk olarak, Llama2 temelinde ince ayar yapılıyor, yani belirli bir tıbbi konuşma veri seti üzerinde ek eğitim uygulanarak insanlarla tıbbi bağlantılı iletişimin daha iyi hale getirilmesi sağlanıyor. İkinci olarak, performansını ve güvenilirliğini daha da artırmak için takviyeli öğrenmeyi ve yapısal yapay zekayı da kullanıyor.
Takviyeli öğrenme, modelin davranışını geri bildirime göre ayarlamasına olanak tanıyan bir yöntemdir ve anayasal yapay zeka, modelin bazı temel ilke ve değerleri takip etmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Her iki yöntem de DoctorGPT'yi tıbbi etik ve standartlarla daha tutarlı hale getirebilir.
Peki DoctorGPT ne kadar güçlü?
Proje tarafının verdiği bilgiye göre DoctorGPT, Amerika Birleşik Devletleri Tıbbi Ruhsatlandırma Sınavının (USMLE) birinci adımını (Adım 1) ve ikinci adımını (Adım 2) geçti.
Her iki adım da temel olarak temel tıbbi bilgi ve klinik becerileri inceleyen çoktan seçmeli sınavlardır. Bu da DoctorGPT'nin nitelikli bir doktor seviyesine ulaştığını gösteriyor.
Elbette DoctorGPT'nin hala iyileştirilmesi ve iyileştirilmesi gereken birçok alanı var. Örneğin, esas olarak doktorların karar verme ve yönetim becerilerini test eden, simüle edilmiş vakalara dayalı bir sınav olan USMLE'nin 3. Adımını geçemedi.
Ayrıca DoctorGPT gerçek klinik uygulama ve doğrulama sürecinden geçmemiştir, bu nedenle teşhis ve önerileri doğru veya etkili olmayabilir. Bu nedenle proje ekibi ayrıca DoctorGPT'den gelen herhangi bir tavsiyenin gerçek tıbbi tavsiye olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, aksi takdirde ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabileceğini de açıkça belirtmektedir.
Kısacası DoctorGPT, insanlara kullanışlı, hızlı, özel ve ücretsiz bir tıbbi danışmanlık platformu sunabilecek, oldukça umut verici ve potansiyel bir yapay zeka doktor projesidir. DoctorGPT ile ilgileniyorsanız, web sitesini ziyaret edebilir veya kaynak kodunu ve belgelerini GitHub'da görüntüleyebilirsiniz.
Ayrıca YouTube'da DoctorGPT hakkında bir video tanıtımını da izleyebilirsiniz. Bu makalenin size DoctorGPT hakkında bir ön bilgi verebileceğini umuyorum.Ayrıca düşüncelerinizi ve görüşlerinizi yorum alanına bırakabilirsiniz. Teşekkürler!