Bilimsel disiplinde araştırma yapan kişinin beklentileri en büyük hata kaynaklarından biridir.
Yani insanlar doğruyu değil doğru olduğuna inandıkları bilgiyi ispat etme eğilimindedir.
Sen de aslında bir bilgi bir gerçeklik değil doğru olmasını istediğin bir fikri öne sürüyorsun.
Çünkü böyle bir fikir senin için dünyayı daha güzel ve yaşanılabilir kılıyor.
Bilim disiplini senin yaptığın hatayı bilimadamlarının da yaptığını gördüğü için bazı önlemler almış.
Mesela bir bilimsel deney çift taraflı kör yapılır, deneyi uygulayan ve deneyin uygulandığı deneklere deneğin içeriği söylenmez.
Çünkü deneyi uygulayanın farklı tavrı, ya da deneğin konu hakkında bilgi sahibi olması deneyin sonucunun yanlış çıkmasına neden olabilir.
Çünkü insan beyni beklentileri gerçeğe dönüştürme eğilimindedir, buna psikolojide kendini gerçekleştiren kehanet tıpta placebo etkisi denir.
Ve bilimsel yayınlar hakemli dergilerde yayınlanır.
Bir araştırma yayınlanmadan o alanda uzman bir hakem heyeti tarafından bilimsel şartlara, tekniklere, atıf yapılan literatüre uygunluk açısından sorgulanır.
Yani bir fikre sahip olmadan önce o alanda asgari bir bilgi düzeyine erişmek lazım.
O bilgi düzeyine erişmeden ortaya atacağın fikirler maalesef diğer arkadaşların verdiği tepkiler gibi ciddiye alınmazlar.
doğru olmasını istediğim için değil bu bana göre böyle yani böyle olması lazım diyorum mantıken
ben yüzlerce bunun doğruluğunu teyit edecek argüman bulduktan sonra diğer arkadaşların yorumuna ihtiyaç duymam